Binnenland
KRO-NCRV

Waarom zeggen Nederlanders zo vaak 'groetjes'?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zeggen Nederlanders zo vaak 'groetjes'?

Wanneer je afscheid neemt, zowel fysiek als virtueel, sluit je waarschijnlijk af met een groetjes-vorm. Maar waarom zijn we daar zo van in Nederland? Vinden we het fijn om te doen? En waarom doen we de groetjes aan iemand die helemaal niet aanwezig is? Psycholoog Thijs Launspach deed er onderzoek naar en vertelt wat de filosofie van groetjes-doen is bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Er zijn tal van groetjes-varianten en de gemiddelde Nederland maakt er maar wat graag gebruik van. Een "opmerkelijk fenomeen", erkent Launspach. "Het is natuurlijk een beetje vreemd dat je een begroeting overbrengt aan iemand die er niet is, in de toekomst. Aan iemand die er niet zal zijn in dat gesprek, maar er dan toch een beetje bij is", zegt Launspach.

Taakje te pakken

Toch blijven we het massaal doen. En dat komt doordat we het "leuk" vinden om groetjes door te geven aan iemand die niet bij het gesprek aanwezig is. Ook het ontvangen ervan kunnen we waarderen. Maar degene die de groetjes moet overbrengen, heeft "een taakje te pakken." Je moet het namelijk wel onthouden en vervolgens ook doorgeven.

Bijbetekenis

Mocht je geen zin hebben om de groetjes over te brengen, moet je het vooral ook laten, zegt Launspach. En toch adviseert de psycholoog om het wél te doen, omdat er "nog veel meer bijbetekenis" bij kan zitten.

Maar is het echt Nederlands om de groetjes te doen? "Het verkleinwoordje is wel heel Hollands", zegt Launspach. Er is weinig "cross-cultureel" onderzoek gedaan naar het doorgeven van groetjes, maar is wel "tamelijk Nederlands", denkt de psycholoog.

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie