CO2: een nuttige grondstof
- Nieuws
- CO2: een nuttige grondstof
De vier regeringspartijen en drie linkse oppositiepartijen hebben afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2050 met 95 procent moet zijn afgenomen ten opzichte van het niveau van 1990. Bij de aanpak van CO2 in de lucht wordt meestal gesproken over opslag in de bodem, maar bij TNO in Delft worden verschillende technieken uitgetest waar CO2 verwerkt wordt tot grondstof.
In Vroege Vogels zijn te gast Jan Paul van Soest, energietransitie- en klimaatdeskundige, over de klimaatwet en onderzoeker bij TNO, Earl Goetheer, over de CO2 opslag.
De Klimaatwet en wat nu?
VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP hebben overeenstemming bereikt over een wet waarin wordt vastgelegd hoe sterk de uitstoot van het broeikasgas CO2 de komende decennia moet worden teruggedrongen. Daarnaast is afgesproken dat tegen die tijd alle energie duurzaam moet worden opgewekt. De ambities reiken in de klimaatwet - met name voor de langere termijn - verder dan in het vorig jaar gesloten regeerakkoord. Vraag is wel hoe die afname bereikt gaat worden en wie voor de kosten van de energietransitie gaan opdraaien.
In 2015 kwamen PvdA en GroenLinks voor het eerst al met het voorstel om doelstellingen voor terugdringing van de CO2-uitstoot in een wet te verankeren. Vorig jaar sloten de regeringspartijen zich daar bij aan. Over hoe de beoogde afname bereikt moet worden, wordt momenteel nog onderhandeld aan diverse klimaattafels.
De klimaatwet, en nu
CO2 is een grondstof
Bij TNO hebben ze een idee hoe CO2 kan worden opgeslagen als grondstof, bijvoorbeeld voor brandstof of beton. Op dit moment worden er bij TNO in Delft verschillende technieken uitgetest. Het zal nog even duren voordat er praktische toepassingen zijn, maar de nieuwe Klimaatwet kan een duw in de goede richting geven.
Volgens Earl Goetheer kunnen we over vijftien tot twintig jaar wel zes megaton hergebruiken, bijvoorbeeld voor de productie van bakstenen, methanol of kasgewassen. Maar, Allard Castelein, directeur van Havenbedrijf Rotterdam, zegt dat slechts 'een snipper' van de afgevangen CO2 kan worden hergebruikt door fabrieken of glastuinders. Uit een studie van TNO en CE Delft blijkt wél dat er veel toekomstig potentieel inzit.
Hoe kan CO2 hergebruikt worden?
Bron: TNO
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.