Mat Herben maakt zich grote zorgen om beveiliging Baudet
- Nieuws
- Mat Herben maakt zich grote zorgen om beveiliging Baudet
"Ik maak me grote zorgen over de persoonlijke beveiliging van Baudet", stelt de oud-woordvoerder van Fortuyn en de voormalige LPF-leider bij 1 Op 1. "Iemand die in korte tijd veel politieke macht verwerft, krijgt er nu eenmaal een hoop vijanden bij."
Vooral uit de extreem-linkse hoek, vermoedt Herben, die prompt verwijst naar de sociale media. "Daar wemelt het weer van de bedreigingen aan het adres van Baudet. ‘Volkert waar ben je?’, lees je dan. Het is de demonisering ten top."
Video niet beschikbaar
En dat zegt hij niet omdat hij is getraumatiseerd als gevolg van de brute moord op zijn toenmalige politieke voorman Pim Fortuyn in 2002, zo benadrukt de voormalige rechterhand van Fortuyn. Maar hij vreest dat Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet als dé grote winnaar van de verkiezingen nu extra op zijn tellen moet passen.
Herben hoopt in elk geval dat de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) nu een extra oogje in het zeil houdt rondom het boegbeeld van Forum. "Ik weet dat Baudet al wordt begeleid door beveiligingsmensen. Nou, daar kan nog wel een extra mannetje bij, denk ik nu. En dat hoop en verwacht ik ook."
Monsterzege
De monsterzege van FvD kwam voor Herben allesbehalve als een donderslag bij heldere hemel. "Deze grote overwinning was voor mij geen verrassing. Maar dat die zo groot zou uitpakken. En dertien Eerste-Kamerzetels voor FvD is precies het aandeel wat wij als LPF haalden in de Tweede-Kamer: 26 zetels."
Herben windt er verder geen doekjes om. Thierry Baudet doet hem sterk denken aan Fortuyn. "Ze zijn beiden pleitbezorgers van de Westerse beschaving." Maar als hem wordt gevraagd of Baudet het estafettestokje van Fortuyn in de politieke arena heeft overgenomen, dan houdt Herben een slag om de arm.
"Het zal moeten blijken of Baudet de rechtmatige erfgenaam is van Pim. Ik geef hem wel alle ruimte om zicht te bewijzen. Maar je kunt een erfenis verkwanselen, zoals ik zelf ook gedaan heb destijds met de LPF." Want op het organisatorische vlak leek LPF net op een kruiwagen vol wegspringende kikkers, weet Herben maar al te goed. "Wij konden ze in de bekende kruiwagen niet terugkrijgen."
Geert Wilders
PVV-leider Geert Wilders is in elk geval niet de man die het nalatenschap van Fortuyn met zich meedraagt, stelt Herben. "De manier waarop Wilders politiek bedrijft, is niet de manier waarop Pim dat deed. Het gaat in de politiek niet om gelijk hebben maar om gelijk krijgen. En dat lukt alleen door bondgenoten te maken. Maar dit laat Wilders bewust achterwege."
Gisteren liet Baudet direct blijken dat Forum bereid is tot het sluiten van compromissen in ruil voor openbare bestuursverantwoordelijkheid op provinciaal niveau, omdat Nederland nu eenmaal ‘een coalitieland’ is. Een houding die Herben wel kan bekoren. "Dat is ook de fout van Wilders en de SP: altijd tegen alles zijn wat het kabinet wil. Forum moet wel meebewegen. Maar op gebied van het klimaat moet Baudet wel zijn poot stijf houden."
Taal van 'de gewone mensen'
Ook Herben keek met verwondering naar de lange overwinningsspeech, met als blikvanger de uil van Minerva. "Als ik zijn mediawoordvoerder zou zijn, dan zou ik wel mijn zorgen hierover uiten. Soms zit Thierry Baudet op een wolk en dat is niet altijd goed. Hij moet wel de taal van de gewone mensen blijven praten."
In zijn redevoering stelde Baudet onomwonden dat ons land jarenlang is "ondermijnd, door universiteiten, journalisten. Mensen die kunstsubsidies ontvangen, die onze gebouwen ontwerpen." Een sneer die gemengde gevoelens opwekte bij Herben. "Je moet als nieuwkomer veel mensen mee proberen te krijgen, hij moet zich niet te veel afzetten. Ook niet tegen al die linkse journalisten die tegen hem zouden zijn. Dat is uiteindelijk een klein clubje."
Wel is er een machtig medium dat je beter te vriend kan houden, besluit Herben. "Dat is De Telegraaf. Als je die krant tegen je hebt, dan wordt het echt tegen de stroom op roeien. In de tijd van de LPF moesten wij daar voortdurend tegen opboksen. Vooral dankzij Kees Lunshof was de Telegraaf toen de gezworen vijand van de LPF."