6 tips om van griep af te komen
- Nieuws
- 6 tips om van griep af te komen
[AVROTROS] Het wordt steeds kouder, de winter is in aantocht en dus het griepseizoen ook. Waarom krijgen mensen griep, maar veel belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? Radar zet zes tips op een rijtje.
6 tips om van griep af te komen
Griep is een virus dat in de cellen van je luchtwegen gaat zitten. Je lijf gaat vechten tegen dat virus en daardoor krijg je koorts, spierpijn en moet je hoesten. Het is totale ellende, want je hebt daardoor nergens zin in. Griep wordt door het influenzavirus aangemaakt. "Griep en kou hebben met elkaar te maken, het virus gaat namelijk makkelijk van de ene persoon op de ander over als het koud is. Niet voor niets heerst griep vooral in het koude seizoen", zegt Roy Beijaert, huisarts te Maarssen en ook verbonden aan het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Helpt de griepprik om van griep af te komen?
De griepprik is elk jaar in het nieuws. Beijaert zegt dat de effectiviteit van de griepprik niet 100% is. "Bij een prik tegen de mazelen heb je dat wel." Volgens Beijaert wordt het vaccin tegen griep altijd in het voorjaar gemaakt. "Dan is het gokken welk virus er gaat komen. Bij de griepprik is er 40% effectiviteit, maar zelf neem ik de prik altijd wel, omdat ik als huisarts niet de verspreider van het virus wil zijn. Daarmee bescherm ik mijn eigen patiënten." Overigens is de griepprik er in Nederland voor mensen van boven de zestig en voor zogenaamde risicogroepen, zoals mensen met hartziekten en diabetes, maar ook kinderen.
Hoe voorkom je verspreiding van griep?
Neem de juiste hygiëne in acht door in je oksel of elleboog te hoesten in plaats van in je hand. Dat doen steeds meer mensen volgens huisarts Beijaert. "Griep verspreidt zich heel snel via de lucht." Het is ook belangrijk om spullen waar veel handen aan zitten, goed schoon te houden, zoals kinderspeelgoed en deurknoppen. Ook is het beter om vaak je handen te wassen en papieren zakdoeken te gebruiken in plaats van katoenen zakdoeken.
Tips om van de griep af te komen
Radar vroeg aan WhatsAppcontacten hoe zij van hun griep afkomen. De reacties waren heel wisselend. Zo gebruiken mensen de griepprik, of gaan ze een aantal keer per jaar in koud water, of gaan ze naar een Finse sauna of Turks stoombad. Daarnaast zijn er allerlei tips 'van oma' zoals het doorsnijden van een ui en die naast je bed te liggen op tussenhoogte of het drinken van gemberthee en het persen van citroenen en dat mengen met honing.
- Huisarts Roy Beijaert zegt dat alles waar je je goed bij voelt dat je dat kunt doen. Zijn belangrijkste tip is rusten. "Geef het lichaam niet te veel inspanning. Als je te snel wil herstellen loop je het risico dat het allemaal langer gaat duren. De essentie is dat je de tijd moet nemen voor jezelf."
- Eet licht verteerbaar eten, want dat zijn maaltijden die weinig energie vragen bij het verwerken ervan. Vermijd kant-en-klaarproducten en zware maaltijden zoals stamppot. Bouillon of soep is een goed alternatief.
- Sluit je niet op in je huis zonder frisse lucht. Het is van belang om je ruimten goed te ventileren. Daarmee verjaag je de vervuilde lucht in huis en duurt je herstel ook korter. Ook planten, zoals een krulvaren, kunnen helpen om de lucht te zuiveren.
- Gember verwarmt, maar heeft ook een antivirale werking, remt de ontsteking en verzacht het slijmvlies. Geelwortel heeft dezelfde werking en net als gember kan je hier thee van trekken. Snij het in dunne plakjes en laat het in heet water trekken.
- Probeer mensen die roken te vermijden, want sigarettenrook kan je slijmvliezen irriteren.
- Voorkom dat je jezelf uitdroogt. Koffie kan je dus maar even laten staan. Drink veel water om zo de afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.
Video niet beschikbaar
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.