Regenboogvlag: 'Werkt als een rode lap, daarom des te belangrijker!'
- Nieuws
- Regenboogvlag: 'Werkt als een rode lap, daarom des te belangrijker!'
Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland 2,7 miljoen mensen zijn die zich niet als heteroseksueel identificeren. Tegelijkertijd lijkt de acceptatie voor de LHBTQIA+ gemeenschap af te nemen. Met name onder jongeren lijkt er meer verharding te zijn. "Het zou geweldig zijn om in een wereld te leven waar 'uit de kast komen' geen ding is. Tot die tijd moeten we in gesprek blijven", zegt Floris Harms, vrijwilliger bij het COC Amsterdam, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De veiligheidsmonitor
Er namen 182 duizend mensen boven de 15 jaar deel aan het CBS-onderzoek. "Het is voor het eerst dat we dit soort cijfers concreet kunnen presenteren", zegt Tanja Traag, hoofdsocioloog van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit de veiligheidsmonitor bleek ook dat er nog veel onbekendheid is onder de bevolking. Dat uit zich in intimidatie en pestgedrag.
Alfa-mannelijke kracht de norm
Mohan Verstegen, arts, militair en openlijk queer, vertelt dat hij geluk heeft gehad met vele respectvolle collega's om zich heen, al is dit niet altijd het geval. "Op sommige plekken binnen defensie is de alfa-mannelijke kracht nog steeds de norm", zegt Vertegen. "Vaak zijn de bedoelingen aan de top erg goed, maar het klimaat creëren aan de basis van je organisatie blijkt toch wel lastig."
Volgens Mart de Kruif, oud-commandant Landstrijdkrachten, was men, in zijn tijd bij defensie, accepterend en respectvol naar mensen die zich als queer identificeerden. "Al is het er sindsdien, volgens mij, niet beter op geworden. Maar dat jeugd zich zo in de clichés opstelt, maakt mij zorgen."
Rode lap
Verstegen merkt de verharding in de samenleving op: "Waar ik voorheen mijn vriend gewoon op het station afzette, kijk ik nu toch vaker om mij heen." Verstegen ziet de meeste haat online terug. "De regenboogvlag is inmiddels een vlag die als een rode lap werkt. Van haatreacties online moet ik vaak even slikken. Ik reageer hier niet altijd op, maar wanneer reacties te hevig worden klim ik ook in de digitale pen."
Emre Hoogduijn is docent op een middelbare school en ziet dat veel van zijn leerlingen een online frame napraten. "Dat gebeurt meestal door video's die ze via TikTok of Instagram zien", zegt Hoogduijn. De docent is zelf homoseksueel en gaat het gesprek aan met leerlingen. "In zo'n dieper gesprek merk ik vaak wel een vorm van acceptatie, dat zij het prima vinden dat mensen LHBTQIA+ zijn, maar dat ze het uitdragen door middel van vlaggen niet begrijpen. Ze hebben dan al snel het gevoel dat het hen 'door de strot geduwd wordt'."
Al is de regenboogvlag volgens Hoogduijn juist ontzettend belangrijk, vooral ook op scholen. "Vroeger was dat voor mij een houvast. Het is een soort herinnering dat je er mag zijn. Voor mij brengt het een boodschap van hoop, liefde en acceptatie op een plek waar je veel bent."
Empathiseren kun je leren
Harms, vrijwilliger bij COC Amsterdam, geeft voorlichting op scholen en merkt ook meer onbegrip onder scholieren. "Ze zien LHBTQIA+'ers veel meer, maar het blijft een onderwerp dat minder in hun straatje komt." Volgens Harms empathiseren de scholieren na een goed gesprek wel. "Aangezien we in een heteronormatieve wereld leven, blijft het steeds een ding. Wanneer een leerling mij leert kennen, ziet hij mij op een gegeven moment als een persoon en niet meer als iemand die anders is." De voorlichter zou het fantastisch vinden wanneer Coming-Outdag overbodig zou zijn. "Het zou geweldig zijn, wanneer we in een wereld leven waar 'uit de kast komen' geen ding is. Tot die tijd moeten we in gesprek blijven."
Docent Hoogduijn raadt alle docenten aan een goed gesprek te voeren en een veilige omgeving te creëren voor leerlingen. Ook wijst hij scholen erop om een gender sexuality alliance (GSA) op te zetten om deze veilige omgeving te creëren.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.