Binnenland
MAX

Entomoloog: 'Killerwesp' geen gevaar voor Nederland

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Entomoloog: 'Killerwesp' geen gevaar voor Nederland

De Aziatische reuzenhoornaar wordt steeds vaker gespot buiten zijn eigen continent en imkers zijn bang dat het beestje ook naar Nederland komt. Niet nodig, vindt insectenkenner Aglaia Bouma, zij was zaterdag te gast bij Nieuwsweekend.

Video niet beschikbaar

De Aziatische reuzenhoornaar, bij velen beter bekend als de 'killerwesp', is meermaals in Noord-Amerika gesignaleerd en imkers vrezen dat het insect ook naar ons land komt. Volgens insectenkenner Aglaia Bouma is dat onzin en snapt niet waarom erover bericht wordt. "Waarom er hier paniek is, is mij een raadsel," zegt de entomoloog in Nieuwsweekend, "Het is sensatiezoekerij."

Hoax

Op verschillende plekken in de media verschijnen berichten dat het dieren zes centimeter lang zijn en met een paar steken een mens kan doden. Ook dat is onzin zegt ze. "Een koningin kan tot zes centimeter lang worden, maar die zie je eigenlijk nooit. De gemiddelde werkster wordt nog geen vier centimeter."

En of zo’n killerwesp echt mensen kan killen? Bouma: "Ze zijn niet gevaarlijker dan normale wespen. Je moet door meerdere gestoken worden voordat ze echt dodelijk worden. Of natuurlijk allergisch zijn."

Verwarring

Bouma begon met het onderzoeken van insecten nadat ze zelf een allergische reactie kreeg door een steek van een normale hoornaar. De onderzoeker snapt wel dat er verwarring ontstaat rond de Aziatische reuzenhoornaar. Deze wordt vaak verward met de Aziatische hoornaar die wél in Nederland voorkomt. Terwijl ze niet op elkaar lijken.

Bouma: "Stel de Aziatische hoornaar is een tijger en de Aziatische reuzenhoornaar is een panter. Iedereen ziet met het blote oog het verschil. Dat is ook met deze dieren zo, maar de naam is verwarrend." De Aziatische hoornaar wordt namelijk gemiddeld 'maar' twee centimeter lang.

Wapperen

"Het is niet alsof zo’n beest rondvliegt en denkt 'Hé, een mens! Laat ik daar mijn gif aan verspillen'", zegt Bouma. Wat volgens haar ook voor normale wespen geldt. "Mensen beginnen als ze een wesp zien te wapperen. Als je iets níet moet doen, is het wapperen. Dan zien ze je pas. Als je stilzit ben je achtergrond en vliegen ze gewoon voorbij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lage resolutie

De ogen van wespen werken anders dan onze ogen. Bouma: "Ze hebben facetogen. Waardoor ze een beeld zien als een foto op een hele lage resolutie. Ze zien alleen maar puntjes. En als er een puntje wijzigt, dus als je wappert met je hand, dan denken ze 'Hé, daar is misschien wel een vlieg of daar is iets te zien'".

Mocht je de kans willen verkleinen dat wespen, hoornaars en andere insecten naar je toekomen deze zomer heeft Bouma nog een tip: "Als je geen parfum hoeft te dragen, laat het lekker. Ze komen af op die zoete geur."

Hoornaar, de ultieme killerwesp, rukt op

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie