De dood van Richard Nieuwenhuizen: 'De dag dat het amateurvoetbal zijn onschuld verloor'
- Nieuws
- De dood van Richard Nieuwenhuizen: 'De dag dat het amateurvoetbal zijn onschuld verloor'
De 41-jarige Richard Nieuwenhuizen was op 2 december 2012 grensrechter bij de wedstrijd tussen SC Buitenboys B3 en SV Nieuw Sloten B1. Na de wedstrijd werd hij aangevallen en dodelijk verwond. Deze week, 10 jaar na de fatale dag, spreekt Spraakmakers-verslaggever Thomas Schuurman met betrokkenen, onderzoekt wat er is veranderd in het voetbal en ziet hoe scheidsrechters het bij zijn eigen club lastig hebben.
Het verhaal van die fatale zondag in 2012 in Almere:
Video niet beschikbaar
Hoe zorg je ervoor dat mensen zich fatsoenlijk gedragen langs de lijn? Verslaggever Thomas Schuurman spreekt met Bert van Oostveen, destijds directeur betaald voetbal bij de KNVB. "De KNVB is de hoeder van het Nederlandse voetbal, dus het is terecht dat er naar de KNVB gekeken werd en nog wordt, maar het probleem is veel breder", zegt Van Oostveen.
Marcel Oost, destijds voorzitter van SC Buitenboys, vertelt dat de club na de dood van Nieuwenhuizen mensen langs het veld liet lopen om in te grijpen als ouders te fanatiek waren. "Incidenten zijn niet verminderd, maar het is ook niet meer geworden. Dus is het veranderd? Ik denk het niet."
Luister hier deel 2:
Verhalen van Spraakmakers: de dood van grensrechter Richard van Nieuwenhuizen - deel 2
'Je wil geen politieagentje spelen'
In deel 3 van de serie gaat verslaggever Thomas Schuurman langs bij zijn eigen clubje in Soest. Hij spreekt met Ries de Jong, voorzitter van SO Soest, die zegt dat het spelletje hetzelfde is gebleven. Wel vindt hij het controleren moeilijk. "Je wil geen politieagentje spelen, maar soms moet je ook streng zijn."
Schuurman spreekt ook met Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB en verantwoordelijk voor de ruim 30.000 wedstrijden die in een weekend worden gespeeld. Al voor dood Nieuwenhuizen waren er excessen en werden ook diverse aanpakken in gang gezet, vertelt hij. "Daarna kwam het in een stroomversnelling."
Luister hier deel 3:
Verhalen van Spraakmakers: de dood van grensrechter Richard van Nieuwenhuizen - deel 3
De rol van social media
Michiel Heijman, jeugdvoorzitter van SO Soest, zegt dat er bij spelers een korter lontje is, maar "de toeschouwers zijn er scherper in geworden". Schuurman spreekt ook een scheidsrechter op de club. "Het is agressiever geworden", zegt hij. "Vooral de coaches zijn vaak degene die de boel opjutten. Het wordt voor een scheidsrechter steeds gevaarlijker."
Jan Dirk van der Zee van de KNVB, zegt dat het aantal excessieve geweldsincidenten de afgelopen jaren stabiel is, maar dat de intensiteit wel is toegenomen. "De woorden zijn heftiger." Social media speelt ook een steeds grotere rol hierin, vertelt hij. "Er worden beelden gemaakt en uitgewisseld, de nasleep is echt heel heftig."
Luister hier deel 4:
Verhalen van Spraakmakers: 10 jaar na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen - deel 4
Wat hebben we geleerd?
Bert van Oostveen denk dat er door de dood van Nieuwenhuizen veel is geleerd. "Dat we er tien jaar na dato nog over praten geeft aan dat het belangrijk is geweest." Zeker in de eerste vijf jaar na de dood van Nieuwenhuizen is te zien dat er minder geweldincidenten plaatsvinden, zegt Van Oostveen. "Maar in de beeldvorming merk je dat het beeld bestaat dat het niet altijd even veilig is op en rond te velden. Het is goed dat de KNVB blijvend aandacht besteedt aan hoe je het veilig houdt."
"Waar het tien jaar geleden over geweld en agressie ging gaat het nu meer over inclusiviteit, dus tegen racisme en discriminatie." Dat heeft ook met de maatschappelijk ontwikkeling te maken, vertelt Jan Dirk van der Zee. "De OneLove-campagne is daar een uiting van geworden."
Van der Zee is optimistisch maar hij geeft aan dat er wel zorgen zijn. "Vooral over geweld tegen scheidsrechters. We merken dat we moeilijker aan scheidsrechters komen."
Luister hier deel 5:
Verhalen van Spraakmakers: 10 jaar na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen - deel 5
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.