'Wees zuinig op onze veerponten'
- Nieuws
- 'Wees zuinig op onze veerponten'
Meer dan 300 veerponten varen er in Nederland. Maar steeds meer van deze ponten vallen weg vanwege een tekort aan middelen of een gebrek aan personeel. En dat is geen goeie ontwikkeling, constateert de Veerpontencoalitie na een onderzoek. Hoogste tijd dus voor Vroege Vogels om polshoogte te nemen.
Veerpontjes dreigen te verdwijnen
Video niet beschikbaar
De Veerpontencoalitie bestaat uit organisaties als o.a. de ANWB, de Fietsersbond en Wandelnet. Het is door de vele verschillende organisatievormen van veerponten niet altijd duidelijk wie waar verantwoordelijk voor is, zo luidt één van de conclusie van het onderzoek. De coalitie doet daarom ook een oproep aan de verschillende overheden: "Pak jullie verantwoordelijkheid!"
Veerponten vormen cruciale verbindingen
De ruim 300 ponten vormen cruciale verbindingen in het waterrijke Nederland. Het onderzoek geeft ook een beeld van de impact van het verdwijnen van een veerpont. Met Peter Leonhart van de ANWB vaart verslaggever Henny Radstaak van Vroege Vogels met het Beusichemse veer over de Lek.
"De dichtstbijzijnde vaste brug is hier zeker 15 tot 20 kilometer verderop", vertelt de ANWB-man, "te ver, voor als je op de fiets bent. Een aantal veerponten heeft het heel zwaar, en als die uitvallen, moeten mensen heel ver omfietsen of omwandelen om naar de overkant te kunnen."
Veerponten dragen bij aan duurzame mobiliteit
Pontbaas Ton Paulus vult aan: "Wij hebben met onze branchevereniging een onderzoek laten doen, waaruit bleek dat als alle autoveren in Nederland zouden wegvallen, er honderden miljoenen autokilometers die omgereden moeten worden. Wat denk je wat dat kost aan brandstof en wat voor uitstoot dat méér geeft?"
Zo dragen veren ook bij aan duurzame mobiliteit, maar ook aan de natuurbeleving. "Dit is fantastisch, moet je eens kijken. We steken nu de Lek over, kijk eens wat een vergezicht je hebt. Dit is ook een paar minuten van rust en stilte, even tot rust komen. Dat is ook heel belangrijk", zegt Peter Leonhart van de ANWB.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.