Binnenland
WNL

Wat als een rechter je onterecht heeft veroordeeld? 'Het komt gelukkig zelden voor'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als een rechter je onterecht heeft veroordeeld? 'Het komt gelukkig zelden voor'

Het zal je maar gebeuren: je wordt veroordeeld voor een misdaad die je niet hebt begaan. Luisteraar Julia vraagt aan Het Misdaadbureau op NPO Radio 1: "Wat gebeurt er dan met die rechter, als iemand later onschuldig blijkt te zijn?"

Video niet beschikbaar

"De zaken die we allemaal kennen uit de media, zijn gelukkig op een of twee handen te tellen, in de afgelopen tien, twintig jaar", zegt President van de Rechtbank in Den Haag Robine de Lange.

"Als een rechter naar eer en geweten en met zorgvuldigheid en deskundigheid z'n werk heeft gedaan, dan wordt hij natuurlijk niet ontslagen. Daar hebben we dat systeem voor van een hoger beroep, dat het gecorrigeerd kan worden", zegt De Lange. Gelukkig komt het volgens haar hoogstzelden voor dat een rechter er een compleet potje van heeft gemaakt. Maar mocht het zo zijn, "dan kan die worden voorgedragen voor ontslag bij de Hoge Raad".

Onderzoeksjournalist Sandra Van den Heuvel noemt als voorbeeld van zulke gerechtelijke dwalingen de Schiedammer moordzaak, de Puttense moordzaak en de zaak rondom Lucia de B..

Enorme impact

Zo'n verkeerd vonnis heeft volgens De Lange een enorme impact. "Niet alleen op de rechters die zo'n vonnis hebben gewezen, maar ook op iedereen eromheen", zegt ze. "Dat leidt natuurlijk tot heel erg bij onszelf geraden gaan, wat hadden we beter kunnen doen? Daar moeten we ons dan verder op ontwikkelen, als we dat niet goed doen."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie