Consumentenbond stapt naar rechter met massaclaim als Google privacyschendingen niet stopt
- Nieuws
- Consumentenbond stapt naar rechter met massaclaim als Google privacyschendingen niet stopt
De Consumentenbond eist dat Google stopt met schenden van privacy. Als het Amerikaanse techbedrijf dat niet doet stapt de consumentenorganisatie naar de rechter met een massaclaim. Eerder deed de bond dat al met succes in een zaak tegen Facebook.
Consumentenbond stapt naar rechter met massaclaim als Google niet privacyschendingen stopt
Video niet beschikbaar
"Google is het meeste dominante databedrijf ter wereld. Het is overal. Denk aan de toepassingen die we met z’n allen gebruiken: Youtube, Google Maps, Gmail, Google Chrome, het zit ook in onze Android-telefoons. Google verzamelt op allerlei manieren gegevens", vertelt Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond, in het NOS Radio 1 Journaal.
"Het weet eigenlijk alles van je: wat je wil, wat je leuk vind, waar je woont en gebruikt al die gegevens om diepgaande profielen van gebruikers te maken dat te gebruiken voor advertentiedoeleinden, zonder de juiste toestemming. Het gaat zo ver dat je niet eens kan spreken van echte instemming. Zelfs gegevens van mensen die aangeven dat ze die niet willen delen, worden gebruikt."
Eisen
De Consumentenbond is nog niet rond de tafel gaan zitten met Google. "We hebben Google laten weten: dit zijn onze eisen. Enerzijds stop met die praktijken en compenseer gedupeerde gebruikers. Het is nu even afwachten wat Google gaat doen", vertelt Spierenburg. "Als Google daar niet op ingaat, gaan we naar de rechter."
Massaclaim
"We hebben partners hierin, we werken samen met een stichting. De stichting bestaat omdat het juridisch nodig is om zo’n massaclaim te voeren. Wij zijn een kleine partij, we hebben zo’n 250 medewerkers en niet hele diepe zakken. Zo’n techbedrijf als Google wel, dus hebben wij er een financier bij. Dat is een Amerikaans advocatenkantoor, die financiert deze zaak voor ons."
Het advocatenkantoor ziet hier een mogelijkheid om geld te verdienen, vertelt Spierenburg. "Als er een schadevergoeding wordt toegewezen, dan krijgt de investeerder daar een percentage van."
Eerdere acties
Het is niet de eerste keer dat de Consumentenbond actie tegen Google onderneemt. In het verleden heeft de organisatie met andere consumentenorganisaties actie ondernomen tegen het Amerikaanse techbedrijf. Dat heeft tot nu toe geen succes gehad. "Dat is één van de redenen waarom we dit nu op deze manier aanpakken. Wij vinden dat het toezicht te wensen overlaat", zegt Spierenburg.
"We hebben in 2018 een klacht tegen Google ingediend. Dat ging toen heel specifiek over de locatie. Als je een Android-telefoon gebruikt, deelde je standaard je locatie met Google. De privacywetgeving schrijft dat je zelf actief toestemming moet geven, dat je dat goed geïnformeerd moet doen en geheel vrijwillig. Als je standaard je locatie deelde, doe je dat niet vrijwillig. Daar overtreed je de wet mee."
De Ierse privacytoezichthouder doet volgens Spierenburg weinig aan deze overtreding. "Wij hebben er gewoon te weinig vertrouwen in dat de toezichthouders grote techbedrijven op een goede manier aanpakken. De ervaring leert ook dat boetes en schadevergoedingen de enige manieren zijn om dit bedrijf in het gareel te krijgen."
RJN Consumentenbond
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.