Binnenland
MAX

'Domme' telefoon (waarop je bijna niets kan) wordt steeds populairder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Domme' telefoon (waarop je bijna niets kan) wordt steeds populairder

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone, maar ondertussen worden 'dumbphones' zoals een Nokia of Blackberry steeds vaker verkocht. Dit zijn telefoons waarmee je eigenlijk alleen maar mee kunt bellen of sms’en, maar er zitten geen apps op. Filosoof en schrijver Hans Schnitzler ziet er veel voordelen in, vertelt hij in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

"Zelf loop ik al heel lang met een dumbphone rond. Je kan er alleen mee bellen en sms'en en verder helemaal niets. Je komt volledig tot rust wanneer je met zo een telefoon op pad bent", vertelt Schnitzler. Het woord 'dumbphone' wordt vaak geassocieerd met de term 'dom', maar Schintzler denkt daar anders over: "Misschien is het juist heel slim om een domme telefoon te hebben en juist dom om een slimme telefoon te hebben. Alleen de internetindustrie heeft heel handig gebruikt gemaakt van het woord 'slim' in het woord smartphone. Want iedereen wilt uiteindelijk iets slims hebben."

Experiment

"Al een aantal jaar organiseer ik een digitale detox-week samen met mijn studenten. Dit organiseer ik niet omdat ik tegen smartphones ben of dat ik ze eraf wil hebben. Nee, juist omdat dit experiment interessante inzichten geeft welke invloed de smartphone heeft", zegt Schnitzler. In zo'n detox-week gaan studenten helemaal offline. Ze leveren hun smartphone in en gaan een week lang leven in een zuiver analoge wereld. "Het is eigenlijk een ethische oefening, waarbij de vraag naar het goede leven centraal staat. Maar het gaat ook over het gebruik van technologie en waarom mensen dit graag gebruiken", aldus Schnitzler. Over het algemeen krijgt Schnitzler er veel positieve reacties van de studenten over: "Wat ik opvallend vind en vaak terug hoor is dat studenten in de gaten hebben hoe verdoofd ze eigenlijk zijn door het gebruik van hun smartphone."

Smartphonezombies

"We vergeten dat we ook met ons lijf communiceren en elkaar kunnen lezen. Wanneer we voortdurend via schermpjes met elkaar praten vinden we het lastig om nog spontaan een gesprek aan te gaan", zegt Schnitzler. Lichamelijke communicatie is wel degelijk van belang, vindt hij. Dit zorgt er namelijk voor dat een mens empathie en inlevingsvermogen heeft. Zonder zijn we net smartphonezombies, zegt hij. "We verdwijnen echt in onze smartphones. Dit heeft consequenties voor hoe we met elkaar omgaan in de openbare ruimte. De aard van een publieke ruimte is dat je juist mensen kunt ontmoeten. Daarom is het van belang om te snappen hoe een smartphone ons leven beïnvloed", besluit Schnitzler.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie