Waarom ook volwassenen aan de slag moeten met hun telefoonverslaving: 'Over de hele linie ongezond'
- Nieuws
- Waarom ook volwassenen aan de slag moeten met hun telefoonverslaving: 'Over de hele linie ongezond'
De kerstvakantie is achter de rug en scholieren zitten weer in de klas. Vanaf vandaag is op alle scholen het gebruik van mobieltjes door leerlingen verboden. Maar ook volwassenen zouden hun telefoongebruik drastisch moeten inperken. Op de werkvloer zijn we door onze mobieltjes eveneens een stuk ongezonder en minder productief, aldus neuropsychiater Theo Compernolle vandaag in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
'Antisociale media'
Het is niet voor niks dat hij sociale media 'antisociale’ media is gaan noemen. Hij ziet de Big Tech bedrijven als een gevaarlijke tegenstander. "Die halen alle trucs uit de kast om jou verslaafd te maken. Ze misbruiken alle kennis van de gedragspsychologie om je aan zich te binden."
Aandacht: kostbare grondstof
En het is ze gelukt, denkt Compernolle. Mensen laten zich op een dag minstens tachtig keer onderbreken door hun telefoon, zo blijkt uit onderzoek. "Aandacht is als een kostbare grondstof. Die kun je gebruiken voor dingen die belangrijk voor je zijn, of die kun je laten stelen door de antisociale media. We werken eigenlijk voor hen. Als je tachtig keer per dag je telefoon grijpt, betekent dat gemiddeld 3 uur gratis arbeid voor die antisociale media!"
Slecht voor relaties
Het aantal mensen dat op hun telefoon kijkt tijdens seks, neemt ook toe. "Waanzin", zegt Compernolle. "Naast een aantasting van onze intellectuele productiviteit, heeft het ook effect op ons genieten. Als je tijdens de leuke dingen in je leven je ook continu laat onderbreken, dan geniet je niet meer. Het sluipt ook in onze relaties op die manier. Je laat je steeds weer afleiden in je echte relaties en je weg lokken naar de virtuele wereld."
Het is over de hele linie ongezond, volgens de neuropsychiater. "Het creëert een voortdurend niveau van spanning. Als je verbonden bent met dat telefoontje schakel je ook alle pauzes uit. Als je continu met je scherm verbonden bent, heb je nooit een echte break."
'Verbod op school is goede eerste stap'
Het verbieden van de mobieltjes op scholen, vindt Compernolle een fantastische eerste stap. Volwassenen op de werkvloer kunnen ook aan de slag. "Je hoeft de technologie niet overboord te gooien; daar is die te prachtig voor. Zorg dat je je werkdag opdeelt in blokken. Tijdens de blokken waarvoor je volle concentratie nodig is, mag je niet gestoord worden. Je kan zelf beslissen dat je maar vier keer per dag naar je berichtjes kijkt. Begin maar eens met je denkbrein minimaal twee keer per dag een ongestoorde periode te geven, van minstens 45 minuten."
Villa VdB
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.