Binnenland
NTRPowNed

Zo kwamen de Europese Verkiezingen tot stand

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kwamen de Europese Verkiezingen tot stand

Donderdag 6 juni zijn er in ons land Europese Verkiezingen en stemmen we voor een nieuw Europees Parlement. Die verkiezingen waar er nooit gekomen als in 1992 niet het Verdrag van Maastricht door de regeringsleiders zou zijn ondertekend. Het Verdrag van Maastricht zou de geboorte van de Europese Unie inluiden en de totstandkoming van de Euro. Historicus Bart Stol van de Universiteit Maastricht vertelt in 5 Dagen... dat die onderhandelingen niet zonder slag of stoot verliepen.

5 Dagen... over de Europese Verkiezingen de hele week vanuit Chateau Neercanne met vandaag deskundige Studio Europa Maastricht over plek van de stad in Europa en samenwerking

Karakters

De bekendste hoofdrolspelers bij de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht waren de Duitse bondskanselier Helmut Kohl, de Britse premier John Major en de Franse president Francois Mitterrand. Het zijn op dat moment de leiders van grote landen die dan nog de EEG (Europese Economische Gemeenschap) vormen.

Nederland is gastheer van de onderhandelingen en Maastricht het toneel, mede dankzij de gunstige liggen ten opzichte van Belgiƫ en Duitsland en de aanwezigheid van een luchthaven. Namens Nederland is premier Ruud Lubbers de aangewezen persoon om zijn duit in het zakje te doen bij de onderhandelingen.

Kritisch

Volgens historicus Bart Stol neemt Lubbers zijn rol zeer serieus: "Lubbers bemoeide zich gevraagd en ongevraagd met alles wat er besproken werd. In de loop der jaren had Lubbers zich nogal eens kritisch uitgesproken tegen de Duitse eenwording en dat was tegen het zere been van Helmut Kohl." Stol sluit niet uit dat Helmut Kohl door de akkefietjes en strubbelingen er hoogstpersoonlijk voor heeft gezorgd dat Ruud Lubbers later geen voorzitter van de Europese Commissie kon worden.

De lunch die er bijna niet kwam

Omdat er vele plooien moesten worden gladgestreken en er veel moest worden besproken, dacht toenmalig vorstin Beatrix dat een lunch met alle regeringsleiders een goed idee zou zijn. Locatie: Chateau Neercanne bij Maastricht. Op 9 december 1991 moest het dan gebeuren. Ruud Lubbers was echter van mening dat er geen tijd was voor een uitgebreide lunch. Hij stond erop dat het eenvoudig moest zijn en dat een broodje kaas en iets te drinken wel voldoende was.

Beatrix sloeg het verzoek van Lubbers in de wind. Bart Stol herinnert zich de aankomst van de Italiaanse premier Andreotti in een Fiat. "Alle regeringsleiders kwamen aan in limousines bij het kasteel, maar de Italianen kwamen in een oud Fiatje. Ik sluit niet uit dat hier sprake is van symboliek. De Italianen stonden te boek als zwakke broeders, en mogelijk wilden ze op deze wijze laten zien dat ze ook sober konden zijn."

Stroomstoring

Over symboliek gesproken. Ook bij de uiteindelijke ondertekening van het Verdrag gebeurde er iets opmerkelijks. In het zaal van het Gouvernement waar de leiders bij elkaar zaten flikkerde een zwak lichtje. Dat bleek niet een mooi of romantisch signaal van verbroedering maar het gevolg van een grote stroomstoring in de buurt.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie