Hoe de regenboog als symbool Schouwen-Duiveland verdeelt
- Nieuws
- Hoe de regenboog als symbool Schouwen-Duiveland verdeelt
De gemeente Schouwen-Duiveland wil niet dat op 11 oktober, tijdens Coming Out Day, een regenboogvlag wappert bij het gemeentehuis. Voor de gemeente staat de regenboog symbool voor het verhaal van Noach, en niet voor de LHBTI-gemeenschap.
SGP-fractievoorzitter Florus van der Pauw: "De SGP is tegen het hijsen van de regenboogvlag, we zien de regenboog als een door god gegeven teken aan Noach na de zondevloed. Toen verscheen de regenboog als teken van troost en hoop," legt hij uit. Een groep inwoners diende het voorstel in bij de gemeenteraad. Met 13 tegen 10 stemmen werd het voorstel verworpen. De gemeente is de enige Zeeuwse gemeente die de vlag niet hijst.
Boodschap afgeven
Voor de LHBTI-gemeenschap staat de regenboog met al zijn kleuren voor diversiteit in gender, ras, leeftijd en manieren waarop mensen van elkaar verschillen. Door de jaren heen is de vlag symbool geworden voor acceptatie. Dat je in Nederland mag zijn wie je wilt zijn. De LHBTI-gemeenschap wordt gezien als een minderheidsgroep die nog te maken heeft met discriminatie en geweld. Kennisinstituut Movisie schrijft op haar site dat de vlag symboliseert dat iedereen erbij hoort. Met het hijsen van de regenboogvlag op 11 oktober geven gemeenten de boodschap af aan burgers, werknemers, scholen en bedrijven om open te staan voor diversiteit.
Maar de gemeente Schouwen-Duiveland is het daar niet mee eens. Zij vindt het hijsen van de vlag niet de juiste manier om de groep bij te staan. Wel zegt de gemeente met een nog niet nader bepaalde 'verbindingsdag' mee te werken aan de zichtbaarheid van de LHBTI-gemeenschap. Om op die manier de groep op het eiland te steunen.
Dubbel gevoel: teleurgesteld én blij
"We zitten met een dubbel gevoel, er zijn eerste stappen gezet voor een diversiteitsbeleid en er komen voorlichtingen op scholen", zegt Jelt Pekaar namens de groep die het voorstel indiende. Maar waarom de vlag niet wordt gehesen? Dat blijft voor hem vaag. "Het gaat niet over iets groot, je helpt er mensen mee," aldus de initiatiefnemer.
De discussie rondom het al dan niet hijsen van de vlag geeft inwoners uit de LHTBI-gemeenschap op het eiland het gevoel niet gesteund te worden. Een moeder wiens zoon vertrok uit de gemeente doet bij Nieuws en Co anoniem haar verhaal: "Mijn zoon zijn ervaringen hebben ervoor gezorgd dat hij zich op Schouwen-Duiveland niet thuis voelt."
Ze wil dat de gemeente wat doet om de situatie voor de jongeren te verbeteren. "Wat me raakt is dat het nog steeds zo is. Voor heel veel jongeren zoals mijn zoon. Die gun ik beter."
Acceptatie 'al per wet geregeld'
Volgens inwoner en christen Erik van den Bos is in de wet al geregeld dat homo’s en lesbiennes geaccepteerd worden. Het hijsen van een vlag is volgens hem daarom niet nodig. Bovendien: het voorkomt geen tik op je neus. Hij wil wel benadrukken geen moeite te hebben met de gemeenschap. "Het zijn onze vrienden. Andere groepen in Nederland hebben ook geen vlag. Als iedereen een vlag krijgt ben je hele dagen aan het vlaggen," aldus de inwoner.
Het is niet de eerste keer dat de regenboogvlag voor discussie zorgt in christelijke kringen. Het hijsen van regenboogvlaggen in steden en dorpen tijdens bijvoorbeeld de Pride noemde dominee Maarten Klaassen, die initiatief nam voor de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring, "onderdeel van een behoorlijke agressieve campagne".
Waldy op bezoek bij Erik van den Bos die het hijsen van de vlag geen goed idee vindt:
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.