Denk na voordat je een coronapuppy koopt: 'Grote kans op ziektes en verlatingsangst'
- Nieuws
- Denk na voordat je een coronapuppy koopt: 'Grote kans op ziektes en verlatingsangst'
Nu we sinds de coronacrisis meer thuis zijn, zijn we massaal pups aan het kopen. Er worden drie keer zoveel nesten gefokt dan normaal en dat gebeurt lang niet altijd onder de beste omstandigheden, met veel zieke hondjes als gevolg. "Een hondje is geen leuk speelgoed en moet je goed over nadenken voordat je er een koopt", zegt Els Adams van Stichting Dier en Project in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Els Adams biedt met Stichting Dier en Project een allerlaatste kans aan mishandelde en ten dode opgeschreven dieren en houdt de broodfokker-praktijken nauwlettend in de gaten.
Grote problemen
Broodfokkers zijn mensen die honden op grote schaal fokken om hun brood ermee te verdienen. De ene broodfokker is zeker de andere broodfokker niet, zegt Adams. "Sommige broodfokkers houden zich 'netjes' aan wat binnen de wet is toegestaan, maar er worden ook hondjes in zeer erbarmelijke situaties gefokt."
Als gevolg daarvan kan het zijn dat consumenten naar huis gaan met een heel ziek hondje. Denk hierbij aan ernstige hartafwijkingen, longontstekingen, een maag-darmstelsel vol wormen, of acute infecties kopen. Ook lopen de hondjes het risico op gedragsproblemen.
'Parasieten op grote schaal bestrijden is niet te doen'
"Het massaal houden van dieren geeft ellende", zegt Adams. "Dat zie je in de bio-industrie. Daarom staan die dieren stijf van de antibiotica. Als één van de dieren een darmparasiet oploopt, is dat dat op grote schaal niet te bestrijden, ook niet preventief."
Vaak vertelt de fokker waar je het hondje koopt dat de hond alle benodigde vaccinaties en kuurtjes heeft gehad. Maar de vraag is of dat waar is. Sommige broodfokkers zullen zich hier wel aan houden, maar sommige ook niet.
De dierenarts ziet vaak in één oogopslag wanneer een hondje bij een broodfokker vandaan komt. "Vaak geven zij dan nog een kuurtje of een vaccinatie uit voorzorg, omdat ze er niet zeker van zijn dat het dier is ingeënt. Maar teveel medicatie is ook weer niet goed voor zo'n klein hondje."
Niet verboden
Het is niet verboden om geld te verdienen aan het fokken van honden en ook iedereen mag zomaar een hond kopen. De aanschaf van een pup is dan ook wellicht te vrijblijvend volgens Adams.
"Niemand hoeft een diploma te halen om daarna pas geschikt te zijn om een hond op te voeden. Veel mensen weten totaal niet hoe zij voor hun hond moeten zorgen en dat zorgt voor problemen."
Verlatingsangst
Ook is er de angst dat mensen hun 'coronapuppy' weer op straat zullen zetten zodra de coronacrisis voorbij is en mensen weer naar kantoor moeten en worden de hondjes voor het eerst alleen achtergelaten.
"Die pups zijn opgegroeid in een omgeving waarin er altijd iemand thuis is geweest. Als iedereen dan straks weer aan het werk gaat, heeft dat beestje enorme verlatingsangst en daar wordt het geen leuker beest van."
Adams verwacht dan ook dat de kans groot is dat veel hondjes na de coronacrisis op straat worden gezet of naar het asiel worden gebracht, omdat mensen er dan gewoonweg geen tijd meer voor hebben.
Wil je een hondje kopen? Let hier dan op
"Bij alle bedrijven die aan broodfokkerij doen, staat vaak een bord: intensieve fokkerij", legt Adams uit. "Mensen willen een hondje en dat willen ze zo snel mogelijk, zo jong mogelijk en zo goedkoop mogelijk. Zo houdt de consument deze handel in stand."
Wil je graag een hondje kopen? Denk er goed over na en ga niet over één nacht ijs, adviseert Adams. "Lees je in over welke hond bij jouw gezinssituatie en jouw levensstijl past en kijk ook naar de honden in het dierenasiel."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.