Nieuwe Europese wetgeving dreigt wilde bij niet te beschermen
- Nieuws
- Nieuwe Europese wetgeving dreigt wilde bij niet te beschermen
"Van de wilde bijen in Nederland staat al 55% van de soorten op de rode lijst van bedreigde soorten", zegt Sonne Copijn van de Bee Foundation. Nu dreigt nieuwe Europese wetgeving de wilde bij niet te beschermen. Als die wetgeving er komt, wat betekent dat voor de bijen? Copijn vertelt het in Vroege Vogels.
bijenpetitie
In Brussel is een nieuwe wetgeving in de maak die gaat over het beschermen van bijen, de zo gehete, bijenrichtsnoer. Die wetgeving wordt al een aantal jaren tegengehouden door een sterke lobby in Brussel door fabrikanten van landbouwgif. Er ligt namelijk een voorstel dat bij het gebruik van gif 20% bijensterfte toestaat. Dat is veel meer dan de natuurlijke sterfte van bijenvolken: zeven procent.
Bijen vs. fabrikanten van landbouwgif
Wetenschappers zijn het erover eens dat meer dan 7% bijensterfte onacceptabel is als we de toekomst van de bijen en onze voedselvoorziening willen garanderen. Fabrikanten van pesticiden zien dat echter niet zitten en willen dat een sterfte van 20% als normaal wordt beschouwd. In dat geval kan dus bepaald landbouwgif nog steeds gebruikt worden, omdat de norm wordt verbreed, wat voordelig is voor hen en nadelig voor de bijen.
Bovendien wordt er alleen gekeken naar honingbijen, tot grote frustratie van Copijn. "Terwijl het nu juist gaat om de wilde bijen en hommels. Van de wilde bijen in Nederland staat al 55% van de soorten op de rode lijst van bedreigde soorten, terwijl de honingbij niet op de rode lijst staat."
Bescherm de wilde bij
Oftewel: als pesticiden worden getest op honingbijen betekent het niet automatisch dat wilde bijen ook beschermd zijn. "Het zou dus andersom moeten zijn: bescherm de wilde bij, dan zijn ook de honingbijen beschermd", aldus Copijn.
De EFSA (de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) heeft al in 2013 een eerste opzet gemaakt voor het bijenrichtsnoer. Daarin werden ook veldtoetsen en een toetsing van giftigheid bij hommels en andere wilde bijen meegenomen. Door politieke druk van o.a. Nederland zijn veel onderdelen geschrapt.
Petitie
Binnenkort beslist Europa, en namens Nederland beslist minister Carola Schouten van landbouw en natuur mee. Deze week hebben de Bee Foundation en de Bijenstichting samen online een petitie overhandigd aan minister Schouten, om haar deze boodschap mee te geven richting Europa. De petitie kan samen met een Europese petitie nog ondertekend worden.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.