Binnenland
NTRPowNed

Hoe organiseer je een kermis als er steeds meer regels bij komen kijken?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe organiseer je een kermis als er steeds meer regels bij komen kijken?

De Mega Kermis in Uden is een van de grootste kermissen van ons land en lijkt steeds verder te groeien. Toch nemen de uitdagingen voor organisatie en exploitanten elk jaar toe. Meer regels, meer rellen en meer kosten maken het lastiger om de kermis op te zetten. En dat terwijl de Nederlandse kermiscultuur in 2022 nog is uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed. "In Uden wordt de kermis echt gevierd", vertelt kermismeester Pascal Donkers in 5 Dagen.

5 Dagen... kermis Uden met kermismeester Pascal Donkers

Donkers is een echte kermisfanaat. "Als wij naar Italië op vakantie gaan en een tussenstop maken, dan is die tussenstop meestal 'toevallig' in de buurt van een reuzenrad", vertelt hij. Hij werkt al 14 jaar als marktmeester en kermismeester en is daarmee verantwoordelijk voor de organisatie van de Mega Kermis Uden.

Druk op de ketel

Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Het aantal regels neemt met het jaar toe. "De openbare ruimte is heel erg schaars", zegt Donkers. Dat geldt voor de markt, voor evenementen en dus ook voor de kermis. De druk op de pleinen is erg groot. Enerzijds vanuit het vergroenen, en anderzijds vanuit de verstedelijking. Dat geeft wel druk op de ketel." De kermis wordt om die reden steeds vaker verplaatst naar terreinen buiten het centrum.

Kosten

Daarbij nemen ook de kosten toe. "Een van de belangrijkste redenen is natuurlijk de kosten van de diesel. En de stroomkosten zijn aanzienlijk toegenomen de laatste jaren. Uiteindelijk betaalt de consument natuurlijk wel het kaartje."

Op veel plaatsen in Nederland worden de kaartjes ook duurder vanwege toenemende rellen op de kermis, waardoor extra beveiliging moet worden ingeschakeld. In Uden wordt veel ingezet op preventieve maatregelen. "Aan de voorkant wordt veel gedaan. We hebben goede inzet van politie, handhaving en beveiliging. Maar het gaat natuurlijk allemaal organisch", zegt Donkers. "Ik kan hier zitten vertellen dat het heel goed gaat, en dadelijk kan de vlam in de pan slaan."

TikTok rellen

Sociale media platformen als TikTok spelen daar een grote rol in. "In het verleden hebben we van die TikTok-oproepen gehad. Zo’n TikTokker die zegt: we gaan daar naartoe. Uiteindelijk is het hier goed afgelopen en zijn hier de laatste jaren geen rellen geweest." Inmiddels wordt daarom ook sociale media gehandhaafd.

Kermis in het dna

Ondanks de uitdagingen ziet Donkers het voortbestaan van de kermis positief in. "De kermis zit toch bij de Brabanders in het dna. Het is onderdeel van de jaarlijkse evenementen kalender", vertelt hij. Dat speelt volgens hem een grote rol in het behouden van de kermiscultuur. "Het mooiste is natuurlijk dat je mensen echt ziet genieten, met een suikerspin in de hand en vrolijke gezichten. Uiteindelijk doe je het voor de bezoeker."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie