Deze zomer alleen terrassen na een negatieve coronatest? 5 vragen over het testen voor toegang
- Nieuws
- Deze zomer alleen terrassen na een negatieve coronatest? 5 vragen over het testen voor toegang
Het Veiligheidsberaad bespreekt vanavond de status van de corona-toegangstesten. De burgemeesters in het beraad willen weten welke gegevens die testen opleveren. Met toegangstesten mogen mensen bijvoorbeeld naar een evenement, voetbalwedstrijd of museum.
Ook staan de coronamaatregelen opnieuw op de agenda van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. Staatsrechtkenner en burgemeester van de gemeente Bergen, Peter Rehwinkel, beantwoordt in Blok&Toine vijf vragen over de toegangstesten.
Video niet beschikbaar
Wat gaat er vanavond tijdens de bijeenkomst van het Veiligheidsberaad precies besloten worden?
"Er vindt een afstemming plaats tussen de gemeenten van de veiligheidsregio’s. Vanavond zitten de voorzitters van de veiligheidsregio's bijeen, zij hebben een coördinerende rol en ze spreken daar met het kabinet. Daar spreken ze ook wat er uit die testen gaat blijken en wat het kabinet er precies mee voor ogen heeft."
Wat als twee veiligheidsregio's het niet met elkaar eens zijn?
"Dat zou kunnen, maar de situatie is in alle veiligheidsregio’s nog steeds zeer ernstig, dus ik denk dat iedereen de noodzaak inziet om de maatregelen te handhaven om te zorgen dat de ziekenhuizen niet overvol raken. Ik acht die kans dus niet zo groot."
Het gaat over de wet voor die toegangstest, hoe kijkt u daar als burgemeester tegenaan? Wat zijn de consequenties daarvan?
"De consequenties zijn dat mensen een toegangstest moeten doen om te laten zien dat ze geen corona hebben. Tegen de zomer zijn er meer mensen gevaccineerd, of hebben ze al corona gehad. Waar het nu op lijkt is dat het vooral om grote festivals zal gaan. Daar zou ik ook op hopen. Ik weet niet of we toegangstesten ook voor restaurants en musea zouden moeten willen, en dan ook nog de eigen bijdrage vragen."
Wat vindt u van de prijs, 7,5 euro?
"Laten we hopen dat het alleen voor grote festivals nodig zou zijn, zo’n toegangstest. Dat je dan een bijdrage vraagt, vind ik niet zo vreselijk gek. Ik zou niet denken dat dat voor een bezoekje aan een terras of museum ook zou moeten. Dan wordt het ook een kwestie dat de een het zich wel kan veroorloven en de ander niet. Daar is de Kamer ook kritisch over."
Hoelang gaat dat testen allemaal duren?
"Alles hangt af van de vraag of iedereen zich aan die maatregelen wil houden. Normaal gesproken zouden we na 7 juli al toe zijn aan toegangstesten voor festivals, maar het openingsplan is nu al vertraagd. Het is niet onmogelijk dat dan ook voor restaurantbezoek toegangstesten gevraagd gaan worden. In ieder geval mogen we hopen dat na de zomer corona zodanig is teruggedrongen dat toegangstesten niet meer nodig zullen zijn."
En wat als het Veiligheidsberaad tot andere conclusies komt dan de Tweede Kamer?
"Je kan je niet voorstellen dat ministers dwars tegen zo'n Veiligheidsberaad in zouden gaan. Het kan soms best even botsen, dat hebben we gezien met de openstelling van de terrassen. Je mag hopen dat het Veiligheidsberaad en het kabinet elkaar goed weten te vinden. Vervolgens heeft het kabinet nog een gesprek met de Tweede kamer en met de Eerste kamer. Zoals het nu lijkt is die wet er voorlopig nog niet en gaan we een gat krijgen tussen de pilotfase met toegangstesten en het stadium waarop onder de wet toegangstesten worden gevraagd."
Vijf vragen BT
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.