Binnenland
NTRPowNed

Dit slavernijmonument reist deze week door het Zeeuwse Walcheren

foto: ANP: Voorzitter van Keti Koti Zeeland Angélique Duijndam tijdens de Keti Koti viering 2023
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit slavernijmonument reist deze week door het Zeeuwse Walcheren

Zeeuwse slavenhandelaren waren verantwoordelijk voor bijna de helft van de 600.000 door Nederland tot slaaf gemaakten. In de laatste week van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden heeft kunstenaar Zeus Hoenderop een sculptuur gemaakt om dit te herdenken. In 5 Dagen vertelt hij waarom dat van belang is. "De polarisatie is nog steeds aanwezig", zegt Hoenderop.

5 Dagen... herdenking slavernijverleden vanuit Middelburg met Angélique Duijndam van Keti Koti Zeeland en kunstenaar Zeus Hoenderop

Een jaar geleden zorgde een ander monument van de kunstenaar nog voor ophef. Hoenderop plaatste, samen met de voorzitter van Keti Koti Zeeland, Angélique Duijndam, een monument ter herdenking van het slavernijverleden op de boulevard in Vlissingen. "Binnen 24 uur was het helemaal beklad met Nazi leuzen", herinnert Hoenderop zich.

'Slaaf'

Naast de leuzen ontving hij ook verschillende bedreigingen. Toch besloot hij dit jaar met een nieuwe creatie aandacht aan het onderwerp te besteden, in de laatste week van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. De sculptuur Slaaf maakt in de week voorafgaand aan de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli een rondreis door verschillende Walcherse steden.

De sculptuur is gemaakt van hout dat in Vlissingen op het strand is aangespoeld. Het is een zwart kruis, met een gezicht en een zware ketting met bloed. "Het staat nu tegenover het slavernijmonument van Middelburg en kijkt er ook naartoe, om de polarisatie in de samenleving te laten zien. Er is een excuus van het ministerie, er is een vergiffenis van de Koning, maar toch zegt de gemeente Vlissingen dat er geen plaats is voor een slavernijmonument."

Komma

Ook volgens Angélique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland, is het belangrijk om op deze manier aandacht aan dit gedeelde verleden te besteden. "We moeten nog zoveel stappen maken. Maar kunst is een mooie uitlaatklep. En een mooie manier om mensen echt te laten nadenken over het verleden, het heden en de toekomst. Dat geeft mij dan weer hoop", zegt Duijndam.

Rondreis

De sculptuur Slaaf reist de komende week door verschillende Walcherse steden. De rondreis eindigt op maandag 1 juli op de Boulevard Bankert in Vlissingen. Hier zal het een vervolg krijgen met de performance deng Keti Koti, brada, sisa.

foto: 5 Dagen

Sculptuur 'Slaaf'

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie