'Aardbevingstrauma's' bij de Groningse jeugd blijven groot
- Nieuws
- 'Aardbevingstrauma's' bij de Groningse jeugd blijven groot
Als voorbereiding op haar bezoek aan de parlementaire enquêtecommissie spreekt de kinderombudsman op 16 september met de Groningse kinderen en jongeren. De bevingen, schade aan het huis en de daardoor ontstane spanningen thuis hebben op hen grote impact gehad. In Vroeg! schoof Egbert Minnema aan, hij maakte voor RTV Noord de podcast 'verscheurde jeugd, tien jaar na Huizinge.' Ook schoof Eline de Flines (24) aan, zij is een van de mensen met wie de kinderombudsman in gesprek gaat.
16-09: Het effect van de Groningse aardbevingen op de kinderen - Vroeg!
Trauma's
"De verhalen van de Groningse kinderen horen we te weinig", vindt Minnema, "terwijl er heel aangrijpende verhalen zijn. Ik sprak met jongeren wier nachtrust na de aardbeving nooit meer hetzelfde is geweest. Zodra er iets is van donder of bliksem komt het trauma van de aardbeving direct weer terug. Bij het gesprek aan de keukentafel met haar ouders bleek ook dat ze door alle schade zover in de put zaten, dat ze eigenlijk niet meer thuis en in het huis wilden zijn. Het huis stond voor hen zo symbool voor de ellende, dat ze zelfs overwogen een gezinsdrama er van te maken. Gelukkig is het zover nooit gekomen."
Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.
Moeizame schadeafhandeling
Eline de Flines was puber ten tijde van de aardbeving in Huizinge. Snel na die beving werd de impact op hun leven duidelijk. "Er kwam al vlug een schade-expert, die de schade aan het huis opnam. Op dat moment zei hij dat de meeste schade door de aardbevingen was veroorzaakt. Toen later het officiële rapport kwam, werd juist gezegd dat er juist heel weinig aardbevingsschade was. Daar begon de ellende. Er ontstond een heel groot welles-nietes-verhaal dat je nooit kan winnen tegen een groot bedrijf als de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De schade-expert begreep uiteindelijk - nadat mijn moeder in huilen uit was gebarsten - hoe groot de impact was. Hij wilde daarna ook een goede schadevergoeding aan ons uitkeren. Voordat dat werd uitgekeerd, is deze man door de NAM van onze zaak gehaald en kreeg hij een contactverbod met ons. Hij heeft ons daarna nog één keer stiekem gebeld en daarna hebben we niks meer van hem gehoord."
We vergeten het effect die de bevingen op kinderen heeft
Sfeer thuis
De Flines zag de sfeer thuis en de relatie met haar moeder veel veranderen als gevolg van de aardbevingen. "Ik kwam elk weekend bij mijn moeder thuis. Als ik daar was moest ik vaak op mijn tenen lopen omdat ze altijd bezig waren met de schade-afhandeling. Terwijl je juist bij je ouders terecht wil kunnen om advies te vragen over 'normale' dingen. Ik werd daar zo verdrietig van, dat ik op een gegeven moment echt afstand van mijn ouders moest nemen om te zorgen dat het niet nog erger werd. Gelukkig is nu alles weer zoals het voor de aardbevingen was."
Parlementaire enquêtecommissie
Binnenkort komt bij de parlementaire enquêtecommissie aandacht voor dit thema, wanneer de kinderombudsman de verhalen van de kinderen komt vertellen. "We hebben het nu veel gehad over de schade bij volwassenen, ik hoop nu dat er bij de politiek ook aandacht komt voor de schade bij jongeren en kinderen", hoopt De Flines, "hopelijk doen er vandaag veel jongeren mee aan de gesprekken met de kinderombudsman, waardoor ze de verhalen kwijt kunnen en het kan worden verwerkt."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.