Hoe Chili ongezond eten aanpakt: een les voor Nederland
- Nieuws
- Hoe Chili ongezond eten aanpakt: een les voor Nederland
In Nederland sterven jaarlijks bijna 13.000 mensen door ongezond eten, met zorgkosten van 6 miljard euro. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving adviseert beloningen voor supermarkten die gezonde producten aanbieden en boetes voor reclame van ongezonde voeding. Maar volgens schrijver Wouter Cornet, die Chili’s succesvolle aanpak onderzocht, is dit onvoldoende. "Zolang je de voedingsindustrie laat meebeslissen, gaat dit niet lukken", zegt hij.
Video niet beschikbaar
In 2016 lanceerde Chili een ambitieus programma om ongezond eten te beperken. Het werd uitgevoerd in drie fasen. In fase 1 kregen producten duidelijke waarschuwingslabels voor vet, suiker, zout en calorieën. "Sommige producten, zoals ketchup, hadden wel vier labels", legt Cornet uit. In fase 2 werd reclame beperkt: ongezond voedsel mocht niet meer in tv-commercials tussen 6.00 en 22.00 uur, en marketing gericht op kinderen werd verboden. In fase 3 moesten supermarkten gezonde producten prominenter in de schappen plaatsen.
Chili’s recept voor succes
De aanpak werkte, ondanks hevig verzet van de industrie. "Fabrikanten streden met rechtszaken en lobbyden bij buitenlandse overheden", zegt Cornet. Maar uiteindelijk kozen bedrijven eieren voor hun geld: ze pasten recepten aan om minder suiker en zout te gebruiken. Het aantal waarschuwingslabels daalde zichtbaar, wat wijst op gezonder aanbod.
In Nederland blijft verandering uit. Cornet onderzocht hoe serieus gemeenten het Preventieakkoord nemen. Hij schreef 24 gemeenten aan met een fictief plan om een snackbar bij een school te openen. "Slechts één gemeente zei dat dit niet kon volgens de richtlijnen. De rest zei dat het gewoon mocht", zegt hij.
Wat moet er gebeuren?
Volgens Cornet is een actievere overheid nodig. "In Chili nam de overheid regie, stelde duidelijke grenzen en bleef bij het plan. Dat draagvlak, ruim 90%, krijg je alleen als je burgers serieus neemt." Zonder sterke maatregelen blijft Nederland achter.
In Chili is het al wel gelukt om ongezond eten uit de supermarkt te weren
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.