Binnenland
BNNVARA

Bootvaarders opgelet: gooi planten uit de schroef niet terug in het water

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bootvaarders opgelet: gooi planten uit de schroef niet terug in het water

Een dikke smurrie van planten: dat is waar sommige sloten in de Weerribben-Wieden inmiddels zò vol van liggen, dat er geen krabbenscheer meer te vinden is. Het waterrijke gebied in Overijssel wordt geteisterd door het ongelijkbladig vederkruid, een invasieve exoot. Gebiedsbeheerders schakelen deze zomer een groep jongeren in om dit probleem op te lossen. Vroege Vogels ging langs.

Gooi geen exoot in de sloot

Een groep jongeren, net afgestudeerd, studerend of werkend door het hele land, dompelen zich tien dagen onder in de exotenproblematiek van het natuurgebied. Bijvoorbeeld strijden zij dus tegen het ongelijkbladig vederkruid. Dat is een Amerikaanse aquariumplant die sinds 2021 in het gebied zit.

In de Wieden zit nog een andere exoot, de waterwaaier. "Het gevaar van deze exoten is dat ze zo explosief groeien, dat er geen ruimte meer is voor inheemse soorten" ,legt Dominique Poel uit. De Groene Trainees organiseren op 21 september een exoten-evenement om de buurt te betrekken bij het verwijderen van de exoten. Hou daarvoor deze website in de gaten.

Ongelijk vederkruid

Het is een soort lange rupsvormige plant. De plant valt snel uit elkaar, en die kleine stukjes kunnen dan snel weer nieuw terrein bevolken. Een groot probleem, want de plant kan zomaar in de schroef van je bootje terecht komen en zo naar nieuwe plekken reizen. Daarom willen de Groene Trainees ook een oproep doen aan alle bootvaarders van Nederland: gooi planten die in je schroef komen niet terug in het water, maar neem ze mee en gooi ze in de prullenbak. Zo kun je terreinbeheerders een hoop kopzorgen besparen.

foto: Vroege Vogels

Groene trainees halen exoten uit sloten

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie