'Veel moorden zijn door de Mexicaanse autoriteiten zelf gepleegd'
- Nieuws
- 'Veel moorden zijn door de Mexicaanse autoriteiten zelf gepleegd'
Drugsgeweld in Mexico droeg vorig jaar bij aan een recordaantal van 24000 moorden, veel slachtoffers zijn burgers. NOS Met het oog op morgen sprak met journalist Edwin Koopman over de rol van de overheid in het Mexicaanse geweld.
De Mexicaanse staten Sinaloa, Colima, Michoacan en Guerrero en de staat Tamaulipas behoren tot het hoogste risicocategorie. Dat is althans de mening van de Verenigde Staten. Het drugsgeweld in deze staten is volgens de VS dermate risicovol voor hun inwoners, dat reizen naar deze plekken wordt afgeraden.
Volgens Latijns-Amerika-journalist Koopman doet de Mexicaanse overheid niet altijd het juiste tegen het geweld. Toch lijkt dit besluit wat arbitrair: "Op dit moment zijn die vijf staten de meeste gewelddadige staten maar dat verandert steeds." Ook wil de journalist het feit dat een aantal van de staten aan de grens van de Verenigde Staten en Mexico ligt, niet onvermeld voorbij laten gaan.
Militarisering van het land
Koopman geeft aan dat de strijd tegen drugs in Mexico vooral tot militarisering van het land heeft geleid. De politie en het leger worden veelal ingezet maar ook zij dragen bij aan het hoge dodenaantal: "Ze krijgen een carte blanche om te schieten bij twijfel, eerst schieten dan vragen. Veel van de moorden zijn door de Mexicaanse autoriteiten zelf gepleegd."
Koopman over het geweld in Mexico
De overheid richt zich te weinig op de financiële structuren en geldstromen van de drugsbendes. Daardoor mist de Mexicaanse overheid volgens Koopman een kans. De president Enrique Peña Nieto, nu al zo een 6 jaar aan de macht, lijkt volgens de journalist echter weinig geïnteresseerd in een gedegen aanpak van het geweld.