Aziaten gediscrimineerd vanwege corona-uitbraak: 'Ik ben geen virus'
- Nieuws
- Aziaten gediscrimineerd vanwege corona-uitbraak: 'Ik ben geen virus'
Nu het coronavirus wereldwijd de voorpagina's beheerst en er mondiaal maatregelen worden genomen, maken steeds meer mensen met een Aziatisch uiterlijk melding van racisme. Zo kopte de Franse krant Courrier Picard zondag met 'Alert jaune', oftewel: 'Het gele gevaar'. Maar het racisme is niet alleen een buitenlands probleem. Ook in Nederland gebeurt het.
In Nieuws en Co praten we met de Nederlands-Chinese restauranteigenaar Laiying Wang. Ze is verbolgen over alle discriminerende reacties die zij online leest.
Bij NOS Stories deelden meerdere Nederlands-Aziatische jongeren hun ervaringen met discriminerende opmerkingen. Een van hen is de 18-jarige Yuki:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Volgens de BBC neemt ook het anti-Aziatische racisme in het Verenigd Koninkrijk toe. Sommige mensen zouden in de Londense metro niet meer naast Aziaten willen zitten.
In Frankrijk, waar de eerste Europese corona-infectie werd vastgesteld, spreken Fransen van Aziatische afkomst zich op sociale media uit met #JeNeSuisPasUnVirus: ik ben geen virus.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Ik ben Chinees, maar ik ben geen virus", schrijft Lou Chengwang. "Ik weet dat de hele wereld bang is voor het virus, maar heb alsjeblieft geen vooroordelen."
'Wij willen geen Chinese toeristen'
Ook in Azië zelf worden Chinezen gediscrimineerd. De Vlaamse VRT verzamelde berichten uit onder meer Thailand, Singapore, Maleisië en Indonesië. Chinezen wordt in die landen verweten verspreiding van virussen te veroorzaken vanwege hun "gebrek aan hygiëne" en "exotische eetgewoonten".
Op Sumatra zouden hotels borden ophangen met de tekst: "Wij willen geen Chinese toeristen." Ook in Japan en Vietnam zijn zulke borden bij hotels gezien. De VRT spreekt van een diep verankerde "latente Chinezenhaat" die wordt aangewakkerd. Die zou deels zijn gestoeld op het beeld van China als "nieuwe kolonisator".
213 doden
Het virus werd voor het eerst vastgesteld in de Chinese stad Wuhan. In China zijn volgens de autoriteiten daar inmiddels 213 mensen aan het virus overleden en zeker 9800 Chinezen zijn besmet. Buiten China zijn tientallen mensen geïnfecteerd en is nog niemand aan het virus overleden.
In Europa zijn in Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk gevallen van besmetting bekend.