Hebben we met zeewier het nieuwe goud in handen?
- Nieuws
- Hebben we met zeewier het nieuwe goud in handen?
Denk je aan zeewier dan denk je waarschijnlijk aan aangespoelde slierten op het strand of aan sushi. Maar zeewier blijkt nu voor van alles en nog wat ingezet te kunnen worden. Van natuurlijke meststof tot yogamat; zeewier is hot. Hebben we donkergroen goud in handen of lopen we te hard van stapel? In De Nieuws BV vertellen Ellen Schoenmakers, zij oogst zeewier in het wild, en zeewierleverancier Hessel Altenburg over de zeeplant.
Video niet beschikbaar
Schoenmakers knipt al meer dan zeven jaar zeewier en van de zogenaamde 'booming business' merkt ze nog niet heel veel. "Het zou een sexy product zijn, maar dat lees ik zo onderhand al 10 jaar."
Altenburg herkent zich in de uitspraak van Schoenmakers. "Er is nog heel veel in Nederland wat moet worden opgebouwd." Op dit moment koopt Altenburg zijn zeewier in het buitenland omdat hij in Nederland geen grote volumes kan krijgen. "Wat wel vreemd is, want je zou denken dat dat er wel was omdat wij aan de Noordzee zitten."
Verschillende functies
Schoenmakers vertelt dat naast het eten van zeewier het tegenwoordig nog meer doeleinden heeft. "Je kan er van alles mee, van diervoeding tot cosmetica. Op dit moment zijn ze zelfs aan het onderzoeken of ze er gas uit kunnen winnen, als brandstof voor auto's of vliegtuigen." Maar of dit een goed idee is betwijfelt Schoenmakers. "Door het zeewier het groene goud te noemen maken we het nu al ondergeschikt aan het geld, dat vind ik een dubieuze insteek."
Altenburg zou juist meer gebieden willen zien waar zeewier verbouwd wordt en ziet ook veel mogelijkheden voor de agrarische sector. "Met zeewier verminder je voedselconserven en methaanuitstoot." Ook zegt de zeewierleverancier dat dit de realiteit is waar we nu in leven. "Mensen vragen om voeding en zeewier zou een oplossing kunnen zijn om datgene wat er nu aan voedsel beschikbaar is, beter te kunnen benutten."
Slow economy
Voor Schoenmakers is er geen mogelijkheid voor een tussenweg. "We moeten het niet hebben over wat we met zeewier kunnen. We moeten ons afvragen of de zee dit wel aankan. Behoudt die genoeg veerkracht als wij met dit product de wereld gaan redden? Ik geloof het namelijk niet." Schoenmakers gelooft in het concept 'slow economy': langzamer draaien en meer onderzoek doen.