Blijven jongeren uit de criminaliteit door een game? 'Het sluit aan bij hun belevingswereld'
- Nieuws
- Blijven jongeren uit de criminaliteit door een game? 'Het sluit aan bij hun belevingswereld'
De overheid geeft miljoenen uit om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden. Daarvan worden ook game-ontwikkelaars betaald die zogenoemde 'serious games' maken. Kan een spelletje jongeren uit de criminaliteit houden? Ja, denken twee ontwikkelaars. "Een game sluit aan op de belevingswereld van jongeren."
'Serious gaming' tegen jeugdcriminaliteit: goed idee?
Het gameontwikkelbedrijf IJsfontein maakte Festival Oneliners, een smartphonegame over drugsgebruik op festivals. De speler zit virtueel in een appgroep en moet daarin keuzes maken of hij/zij reageert op de vraag of hij van plan is drugs te gebruiken op een festival komend weekend. "De kans dat je 'nee' gaat zeggen tegen drugs, neemt dankzij dit soort spellen toe", zegt Jan-Willem Huisman, die de game ontwikkelde.
Niet alleen games op de smartphone worden ontwikkeld. Het bedrijf Raccoon Serious Games creëerde de mobiele escape room Foute Centen, die gemeenten langsgaat. Net als bij een normale escape room moet je ontsnappen, maar hier leren spelers hoe je criminele activiteiten herkent en hoe je daarbij wegblijft. "Op deze manier kunnen jongeren ervaren wat de positieve, maar ook de negatieve consequenties zijn van drugsgebruik", vertelt Koen Fraijman van Raccoon.
'Geef het geld aan jongerenwerkers'
Niet iedereen is even enthousiast. Evelien Hoeben van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) begrijpt best dat games worden ingezet, maar ze vindt dat onvoldoende is aangetoond dat het echt effect heeft. "Er gaat geld naartoe wat niet ergens anders naartoe gaat, zoals naar jongerenwerkers", stelt ze.
Daarnaast is ze bang dat de games een bepaalde standaard neerzetten: "Het risico van de games is dat ze een norm neerzetten dat bepaalde dingen heel normaal zijn. Als jij als totaal onschuldige jongere ineens een game moet spelen over drugsgebruik, dan ga je misschien denken: 'Oh, dit is dus veelvoorkomend in mijn leeftijdsgroep.' En dat is precies wat je niet wilt."
De gameontwikkelaars snappen de kritiek. Fraijman vindt dat er onderzoek gedaan moeten worden naar de effecten van de games. "Daar zijn we ook mee bezig|, stelt hij. Huisman vindt Hoeben wel erg negatief: "Drugs zijn in Nederland al overal: in de stad en op het platteland. Kinderen krijgen ermee te maken, ze komen voor keuzes te staan. Moet je er dan maar niet over praten? Daardoor wordt het niet beter", vindt hij.
Benieuwd naar Festival Onliners? Spelen kan via deze link. Meepraten kan via het online platform DIT.
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.