Binnenland
NOS

Praktisch geschoolden laten de verkiezingen vaker aan zich voorbijgaan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Praktisch geschoolden laten de verkiezingen vaker aan zich voorbijgaan

De geschiedenis wijst uit dat mensen met een theoretische opleiding vaker stemmen dan mensen die een meer praktische beroepsopleiding hebben gevolgd. Ook dit jaar ziet het er naar uit dat meer psychologen dan stratenmankers woensdag een vakje rood kleuren in het stemhokje.

Video niet beschikbaar

Onderzoeksbureau Ipsos heeft dat onderzocht. Een op de vijf mensen die een middelbare beroepsopleiding heeft genoten of alleen de middelbare school heeft bezocht is niet van plan om te gaan stemmen. Daar staat tegenover dat bijna iedereen die een universitaire of hbo-opleiding heet gedaan aangeeft zeker te gaan stemmen.

Ipsos plaatst daar wel een kanttekening bij. Onderzoeker Sander Nieuwkerk zegt dat lang niet iedereen die zegt te gaan stemmen dat ook werkelijk doet. Het weer op de dag van de verkiezingen of persoonlijke omstandigheden hebben daar een niet te onderschatten invloed op.

Grote steden

In grote steden is de opkomst traditioneel laag en daarom heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een oproep gedaan aan zijn plaatsgenoten om toch vooral gebruik te maken van hun democratisch recht om te stemmen. “Als je niet stemt, word je niet gehoord.”

Ipsos heeft gemerkt dat mensen niet gaan stemmen omdat ze niet geïnteresseerd zijn of omdat ze menen dat hun stem geen invloed heeft. Ook geeft een groot deel van de niet-stemmers aan totaal geen vertrouwen (meer) te hebben in de politiek.

Sander Nieuwkerk: “Van de praktisch opgeleiden heeft maar dertig procent vertrouwen in de politiek. Bij theoretisch opgeleiden is dat een krappe meerderheid van 53 procent. Het idee leeft bij veel mensen dat de politici in Den Haag meer bezig zijn met zichzelf en niet met het oplossen van problemen.”

Ster advertentie
Ster advertentie