Barricades, bezette gebouwen en 1,5 miljoen aan schade. Wat gebeurt er nou bij de UvA protesten?
- Nieuws
- Barricades, bezette gebouwen en 1,5 miljoen aan schade. Wat gebeurt er nou bij de UvA protesten?
Afgelopen zaterdag vond een speciale uitzending plaats. Tussen 19:00 en 20:00 debuteerde Sam Hagens zijn programma Scherpslijpers op NPO Radio 1. Met onderwerpen als de diskwalificatie van Joost Klein op het Songfestival en de formatie van de nieuwe Tweede Kamer zocht hij in de uitzending de randjes op van het laatste nieuws. Toch was er één hoofdonderwerp: De studentenprotesten voor Gaza op de Universiteit van Amsterdam.
Persvrijheid
Barricades, bezette gebouwen en 1,5 miljoen schade. PowNews verslaggever Sarah Bakker (23) was erbij en komt nog steeds bij van de overweldigend negatieve nasleep. Ze deelt er gedurende haar verslaggeving onder andere bedreigd en met water natgegooid te zijn. Sarah waant zich vanzelfsprekend niet in de illusie dat wat haar overkomen is belangrijker of erger is als wat er in het Midden-Oosten plaats vindt, maar toch was een agressief ontvangst als dit meer dan onnodig.
Ook ontvangen de intimiderende en intense opmerkingen een bizarre reactie terug. Demonstranten mogen natuurlijk ten alle tijden aangeven liever niet op camera te staan of in gesprek te gaan, maar reacties als deze werken dan toch averechts in het opwekken van sympathie voor een anders nobel doel. De discussie in Scherpslijpers is dan ook gepolariseerd om de associatie van de protesteerders in kwestie. Met een houding als deze kunnen de boosdoeners immers moeilijk deel zijn van de studentenraad of de organisatie achter het protest.
De lichte kant in een grijs gebied
Het is geen verrassing meer. Er vindt politiegeweld plaats, en veel. Aan de tafel wordt besproken hoe het geweld en de aanpak buiten proportie valt voor een anders vreedzaam protest. Gemeente Amsterdam en burgemeester Halsema relativeren de situatie door te schetsen dat er onder andere sprake is van agressieve en met vuurwerk gooiende demonstranten. Wat op het eerste oog een extreme tak van de protesteerders lijkt bleken echter anti-demonstratie hooligans die enkel aanwezig waren om de vreedzame demonstranten kwaad te doen en de situatie te doen escaleren. Hierbij heeft de Mobiele Eenheid niet gehandhaafd door deze groep volwassen mannen aan te pakken, maar door vooralsnog al hun aandacht te richten op het aanvallen, verwonden en oppakken van studenten waarvan er velen zelfs nog onder de 20 jaar oud zijn.
Of het nou om Gaza, boeren of vaccins gaat: er is altijd een grijs gebied bij protesten. Daar zullen weinig over in discussie gaan. Echter zou een oplettend oog stellen dat de demonstranten in deze situatie toch aan de “lichtere” kant van het grijze gebied te zitten. Studenten hebben het recht om te demonstreren binnen de hiervoor aangegeven wetten. Pas nadat de eerdergenoemde hooligans en ME de studenten aanvielen begon de situatie zich langzaam in serieuzere maten te verzetten en verergeren.
De situatie werd in Scherpslijpers uitgebreid gediscussieerd. Meer weten? Bekijk het hele gesprek dan hieronder terug:
Video niet beschikbaar