Opleiding ouders bepalender voor schoolsucces dan migratie-achtergrond
- Nieuws
- Opleiding ouders bepalender voor schoolsucces dan migratie-achtergrond
Kinderen van ouders met een laag inkomen of opleidingsniveau hebben al voordat ze aan de basisschool beginnen een achterstand. Zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau naar de 'ongelijkheid van het jonge kind'.
Video niet beschikbaar
Ongelijkheid is er omdat niet ieder kind hetzelfde meekrijgt vanuit huis, vertelt Marjolein Moorman, wethouder onderwijs, armoede en inburgering in Amsterdam namens de PvdA. "Sommigen krijgen veel mee van thuis omdat ouders de taal spreken, ze ruimer wonen en er goede begeleiding is. Bij andere kinderen is dat niet zo."
"Als ze thuis te maken hebben met armoede omdat er schulden zijn, ouders daardoor stress hebben of drie baantjes met elkaar moeten combineren, heeft dat een enorme impact op de ontwikkeling van kinderen. Ze beginnen dan al met een achterstand aan de basisschool."
Achterstand inlopen
Het blijkt heel moeilijk om die achterstand in de schoolperiode weer in te halen. Ouders hier verantwoordelijk voor stellen vindt Moorman geen goed idee: "Alle ouders willen het beste voor hun kind, maar dat betekent niet dat elke ouder dat ook kan bieden. Ik vind dat onderwijs de grote gelijkmaker moet zijn. Als we echt gelijke kansen willen bieden moeten we ongelijk durven investeren."
Kinderen met een migratieachtergrond kampen over het algemeen ook vaak met een achterstand in taal en rekenen, maar zij lopen die achterstand in de loop van de schoolperiode vaak weer in. "Het is uiteindelijk niet afhankelijk van je etnische achtergrond hoe intelligent je bent", zegt ze.
Levenslange impact
Zo'n achterstand werkt door in het verdere werkende leven en heeft dus grote impact. "Je wordt onder-geadviseerd, krijgt een lager advies dan wat je kan en dat is uiteindelijk ook van invloed op je werkende leven. Dat is voor de hele samenleving slecht, want we benutten daarmee niet het talent dat er is", aldus Moorman.
Nationaal plan
Volgens de wethouder is er een nationaal plan nodig, zodat alle kinderen zichzelf op jonge leeftijd al kunnen ontwikkelen. Zeker in Corona-tijd, nu de ongelijkheid alleen maar toeneemt: "Begin vroeg, geef kinderen gratis voorschool gecombineerd met opvang. Bijles en extra onderwijstijd moet niet afhankelijk zijn van de portemonnee van ouders. Bijles is hartstikke duur en wat er nu gebeurt is dat het de voorsprong vergroot van kinderen in plaats van dat het de achterstand verkleind. Je ziet dat de bijlesindustrie echt geëxplodeerd is in de afgelopen 10 jaar."
"Onderwijs is een soort wedstrijd geworden, terwijl ik denk dat het een gelijkmaker moet zijn; de springplank voor de toekomst en het is nu heel erg een hindernisbaan geworden. Bovendien moeten we erover nadenken of het wel verstandig is om kinderen op 11-jarige leeftijd te selecteren voor het voortgezet onderwijs. Dat is veel vroeger dan in veel andere landen."
"Kinderen hebben dan eigenlijk niet kunnen laten zien wat ze allemaal kunnen en dat is doodzonde. Je ziet dat we door ze in hokjes te stoppen eigenlijk veel talent verspillen. Het doet heel veel kinderen geen recht, want ze kunnen vaak beter dan ze op 11 jarige leeftijd laten zien."
Opleiding ouders bepalender voor schoolsucces dan migratie-achtergrond
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.