Wat is de beste leeftijd om je kind een smartphone te geven?
- Nieuws
- Wat is de beste leeftijd om je kind een smartphone te geven?
Op 200 Duitse scholen trekken ouders samen op om hun kind pas een smartphone te geven als ze 14 jaar oud zijn. Is dat een goede leeftijdsgrens? Journalist Kelli van der Waals vindt ook dat de leeftijd een stuk omhoog mag: "Het is gewoon een sociaal experiment, omdat we nog zo weinig weten", zegt ze in Dit is de Dag (EO).
Moet er een minimumleeftijd voor smartphones komen?
Video niet beschikbaar
De leeftijd om je kind een smartphone te geven, mag een stuk omhoog, vindt journalist Kelli van der Waals, die een boek schreef over smartphonegebruik onder jongeren. "Wat precies de perfecte leeftijd is weet ik niet, maar het lijkt me goed om veel langer te wachten dan dat we nu doen."
Want die leeftijd is een glijdende schaal, merkt ze. "Toen mijn boek uitkwam in 2020 had elke brugklasser er al één. De leeftijdsgrens was toen al gezakt tot 10 jaar en is nog verder aan het zakken."
'Sociaal experiment'
Ze wijst erop dat smartphones nog niet zo lang in ons leven zijn. "Het grote gevaar is dat het gewoon een sociaal experiment is. Er is zoveel wat we nog niet weten. Er komen steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat het niet goed is voor hun mentale en fysieke gezondheid en voor de creativiteit."
Tech-journalist Ben van der Burg lijkt het minder slim om zo lang te wachten voordat je je kind een smartphone geeft: "Je moet juist eerder beginnen, rond 10 of 12 jaar. Dan ben je nog net de puberteit voor en in gesprek met je kind."
Ook vindt hij dat we te 'plat' denken over smartphones, want het brengt ook goede dingen: "Het gaat erom: wat doe je er mee? Wat mij betreft mag je TikTok ook prima verbieden. Want heel de dag doomscrollen op sociale media, dat is slecht. Het verbieden van algoritmische timelines zou helemaal niet zo’n raar idee zijn."
Hij trekt de vergelijking met een auto: "Achttien tot eenentwintigjarigen maken meer ongelukken, dus voor hen gelden extra regels via het puntenrijbewijs. Dus je kan dat niet zomaar vrij laten. Je moet weten wat je met een auto doet en dat geldt ook voor de smartphone."
Samen optrekken
Filosoof Henk den Uyl, zelf vader van twee kinderen (8 en 6), noemt het belangrijk dat ouders hier samen in optrekken, zoals in Duitsland gebeurt. "Want ik kan thuis wel zeggen: je krijgt er één als je 14 bent, maar het levert ook gedoe op als iedereen al in groep 7 met zo’n ding rondloopt."
Maar samen optrekken, dat gaat zo makkelijk nog niet: "Wat je merkt, is dat het opvoeden een soort totaal private individuele aangelegenheid is geworden. Het is heel moeilijk om elkaar ergens op aan te spreken, terwijl het juist op dit punt zo belangrijk is om samen te doen. Alleen dan is er volgens mij een kans dat je iets doorbreekt."
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.