Binnenland
NOS

KNO-artsen waarschuwen voor te hard geluid in uitgaansleven

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. KNO-artsen waarschuwen voor te hard geluid in uitgaansleven

2 miljoen Nederlanders hebben tinnitus: constant of bij vlagen een piep of suis in het oor. Deskundigen vrezen dat deze groep groter wordt, want het geluid in het uitgaansleven staat te hard, zegt de vereniging van KNO-artsen. Patiëntenorganisatie Hoormij/NVVS schreef er een brandbrief over aan staatssecretaris van Ooijen van Volksgezondheid. Henri Marrèsis is voorzitter van de KNO-vereniging en heeft zelf ook tinnitus. Hij vertelt erover in het Radio 1 Journaal.

KNO-artsen: horeca moet volumeknop omlaag draaien om tinnitus te voorkomen

Muziek zal zachter moeten

Een nieuwe wet: daar pleit de Vereniging van KNO-artsen voor. Hiermee moeten festivalorganisatoren en dj's van clubs en discotheken gedwongen worden hun volumeknop terug te draaien, om gehoorschade bij het publiek te voorkomen. 2 miljoen Nederlanders hebben namelijk last van tinnitus. Daarbij hoor je constant of met vlagen een piep of ruis in je oor. Dit wordt erg vaak veroorzaakt door te harde muziek in het uitgaansleven. Om dat te voorkomen zou dat betekenen dat de horeca de muziek zachter zal moeten zetten.

Henri Marres is de voorzitter van de Vereniging voor KNO-artsen en vertelt in het radio 1 journaal hoe leven met tinnitus is. Hij heeft het zelf namelijk ook en pleit daarom voor het beschermen van goede oren tegen de harde geluiden om tinnitus te voorkomen. "Het is heel vervelend. Nu we het er ook over hebben wordt het erger." Marres vertelt dat je nu het beste oordopjes kunt gebruiken, want: "Tot nu toe heeft de horeca vrij spel gehad". De afgelopen jaren zijn er samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de branche afspraken gemaakt over een bovengrens aan het aantal decibellen dat er uit de speakers mag komen. Want hoe hoger het aantal dB's, hoe groter de kans op gehoorschade.

103 decibel

Momenteel wordt er een norm van 103 decibel gehandhaafd, maar bij deze grens is ervan uitgegaan dat mensen gehoorbescherming dragen. En lang niet iedereen doet dat. In een reportage ging Harro Brouwer in Rotterdam op pad: veel jongeren willen muziek beleven en luisteren daarom juíst niet met gehoorbescherming. Maar volgens de WHO is een maximum van 100 dB een betere bovengrens, zelfs met oordopjes.

3 decibel minder lijkt weinig, maar in de muziekwereld betekent dit een halvering van het geluid, vertelt Marres. Ook volgens de voorzitter van de kno-vereniging zou 100 dB een goede grens zijn: "De WHO heeft die norm goed onderbouwd en daar conformeren wij ons als verenging ook aan", eindigt hij.

item tinnitus

Ster advertentie
Ster advertentie