Binnenland
KRO-NCRV

Er komt veel meer kijken bij het winkelierschap dan alleen wat verkopen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er komt veel meer kijken bij het winkelierschap dan alleen wat verkopen

Vaak beginnen winkelhouders met de droom om bepaalde producten aan de man te brengen, al komt er een boel bij kijken wanneer je een winkel opent. Maar hoe houd je zo'n winkel eigenlijk draaiende? Kazerie-eigenaar Maxim Pichard legt het uit bij Spraakmakers.

Pirchard heeft samen met zijn vrouw een winkel vol met onder andere kazen, worst, wijnen en soepen. Daarnaast verkopen zij ook nog huisgemaakte maaltijden.

Onderhoud en administratie

De winkel van de kazerie-eigenaar is vanaf dinsdag tot en met zondag geopend, maar dit betekent niet dat er op zondag en maandag niet gewerkt wordt. "Naast de winkeltijden, waarin je gasten helpt, heb je een boel onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden", zegt Pirchard. "Op maandag halen we de bakken leeg, een sopje erdoorheen en presenteren en installeren we alles voor de nieuwe week." Daarnaast werkt de winkeleigenaar de administratie bij op zondag.

Leveringen

Doordeweeks wordt het gros van het verkoopwaar geleverd in de winkel. Daarnaast reizen Pirchard en zijn vrouw met regelmaat naar Rungis, wat vlakbij Parijs ligt, en naar kleine boerenbedrijven in Nederland om wat specialere kazen in te kopen.

Maar wanneer doe je dat dan? "In de ochtend voor het werk in de winkel of erna", zegt Pirchard. "Of je neemt er dan toch eens een dagje vrij voor." Hoeveel uur de winkelier precies maakt? "Dat houd ik nooit bij. Ik denk dat het het dubbele van een normale werkweek is." Maar Pirchard geeft ook aan dit met veel plezier te doen.

Ster advertentie
Ster advertentie