Binnenland
BNNVARA

NK wielrennen in natuur onder speciale voorwaarden

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. NK wielrennen in natuur onder speciale voorwaarden

Zondag 23 juni is het NK Wielrennen in en rondom Arnhem. Van tevoren was daar veel om te doen. Natuurmomenten dreigde zelfs met een rechtszaak, omdat de kwetsbare natuur van Nationaal Park Veluwezoom zou lijden onder de wielertour. Nu vindt de wedstrijd daar gedeeltelijk plaats, maar onder speciale voorwaarden.

Duurzaam wielrennen NK

Geen publiek, helikopers en afval

Zo is publiek niet welkom langs de route door het Nationaal Park. Ook zal er geen helikopter - die normaalgesproken de tour in beeld brengt - boven de Veluwezoom vliegen. Ook wordt toegezien op het dumpen van afval. "Als de organisatie ziet dat renners afval van zich afgooien in het natuurgebied resulteert dat in directe uitsluiting van de wedstrijd", vertelt Twan van Schie bij Vroege Vogels. Hij is duurzaamheidsontwikkelaar van wielerclub Beat, één van de deelnemers van het NK.

Trein in plaats van vliegtuig

Voor hen is afval niet zomaar van je afgooien niets nieuws. Beat houdt zich al langer bezig met duurzaamheid. Zo gingen ze vorig jaar met de trein naar het trainingskamp in Spanje, terwijl het vliegtuig pakken de standaard is in de wielerwereld. "Eerst hadden de renners hun vraagtekens bij de trein, maar uiteindelijk vonden ze het relaxter. We gaan nu ook met de trein naar de Ronde van Oostenrijk", vertelt van Schie.

Wielersport vervuilender dan Formule 1

De denktank over mobiliteit The Lab of Thought schat dat de wielersport zeven keer meer C02 uitstoot dan de Formule 1. En dat zit hem vooral in de logistiek. "Teams vliegen de hele wereld over", vertelt Van Schie. "De sport is heel conservatief, ze gaan pas om als het zeker is dat het werkt. Toch zie ik dat er binnen de wielerwereld steeds meer aandacht is voor duurzaamheid."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie