Maak je tuin vooral niet winterklaar! Dit is waarom
- Nieuws
- Maak je tuin vooral niet winterklaar! Dit is waarom
Buxusmotten en bladluizen, zevenblad en de Japanse duizendknoop. De nachtmerrie van elke tuinier. Maar weten we nog wel hoe we moeten omgaan met deze plaagdieren en pestplanten? Hoe jagen we ze de tuin uit? Willem Jan de Kogel van de KNPV geeft in Vroege Vogels een paar natuurvriendelijke oplossingen.
Natuurlijke plaagbestrijding in je tuin
Volgens de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV) is er te weinig aandacht voor ziekten en plagen die planten in de tuin bedreigen. Het ontbreekt vaak aan kennis over, én een adequate aanpak van tal van hinderlijke ziekten en plagen en op internet is veel misinformatie te vinden. Hierdoor kunnen de ziekten en plagen plots genadeloos toeslaan en weet de consument niet hoe er mee om te gaan.
"Om de tuin beter te wapenen tegen ziekten en plagen, is het nodig geïntegreerde manieren van tuinieren te ontwikkelen en toe te passen", zegt KNPV-voorzitter Willem Jan de Kogel. Daarom zet De Kogel een paar natuurvriendelijke oplossingen op een rij.
1. Maak de tuin vooral niet winterklaar!
De tuin winterklaar maken is de dood in de pot voor alle leven. Uiteraard mag je best wat opruimen voor de winter, als er planten over het pad hangen of anderszins in de weg staan, maar laat zoveel mogelijk staan.
Bloeistengels bieden namelijk een ideale overwinteringsplek voor lieveheersbeestjes, hommels en ander klein spul. Alle 'rommel' is potentieel voedsel en een eventuele schuilplek voor winterse scharrelaars. In de zomer kunnen ze je dan helpen met de natuurlijke bestrijding van plaagsoorten. En laat de laatste half rottende appels en kleinfruit hangen, daar kunnen vogeltjes nog heerlijk van genieten.
2. Laat bladeren en takjes liggen
Gebruik vooral iets minder vaak de bladblazer, of gewoon helemaal niet zoals de Vogelbescherming Nederland aanraadt. Laat de bladeren en takjes liggen, anders wordt de grond naakt aan de winterse kou blootgesteld. En deze kou maakt het overleven voor de plant zwaar.
3. Kijk goed naar de Inrichting van je tuin
Heb je zandgrond of kleigrond? Staan de planten in de schaduw of de hele dag in de zon? Kies planten die het goed doen op de grond in je tuin. Plant die vervolgens op de plek waar ze voldoende zon krijgen. Dan zorg je ervoor dat de planten gezonder zijn. Ze zijn dan beter bestand tegen verschillende plagen.
4. Zorg voor variatie
Als je meer verschillende soorten planten in je tuin zet, heb je minder kans op plaagsoorten. Als je bijvoorbeeld dertig meter buxushaag rond je tuin hebt, dan kan de buxusmot de haag sneller vinden. Hij heeft dan genoeg te eten en genoeg plek om zich voort te planten. Heb je daarentegen maar één buxusbol met nog tien andere planten in je tuin, dan is het voor de buxusmot veel lastiger. De mot heeft minder te eten en minder plek om zich voort te planten.
Lees hier tips om ook vlinders door de barre winter te helpen!
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.