Krapte op het stroomnet: 'Klimaatdoelen niet haalbaar met huidige maatregelen'
- Nieuws
- Krapte op het stroomnet: 'Klimaatdoelen niet haalbaar met huidige maatregelen'
Om de klimaatdoelen te halen, moet het kabinet alle zeilen bijzetten. En een van de grootste hordes is dat de verdubbeling van het stroomnetwerk. Want waterstoffabrieken, elektrische auto's en groene stroom zorgen dat er veel meer elektriciteit nodig is. Maar gaat het wel lukken om die stroomnetten te verdubbelen, zeker omdat er nu al krapte is op het net? Volgens Hans-Peter Oskam, directeur energietransitie bij Netbeheer Nederland, is het op dit moment niet haalbaar, zegt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Om de klimaatdoelen te halen, moet er in 2030 60% minder CO2 uitgestoten worden. Oskam vertelt dat, om dit doel te halen, het totale stroomnet verdubbelt moet worden. "Dat betekent dat er 40 miljard geïnvesteerd moet worden in het stroomnet, alleen al om alle nieuwe fabrieken en auto's aan te sluiten", aldus de directeur energietransitie.
'Niet haalbaar'
Ondanks de ambities van het kabinet, is Oskam pessimistisch. "Met het huidige pakket aan maatregelen, gaan we het niet halen." Oskam haalt aan dat er ook nog honderdduizend huizen gebouwd moeten worden die ook aangesloten moeten worden op het stroomnet. "Dat wordt heel spannend en op dit moment liggen we niet op koers."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Krapte en personeel
Oskam zegt dat de krapte op het stroomnet niet uit de lucht komt vallen. Al bij het klimaatakkoord dat gesloten werd in 2017 wisten ze al dat het stroomnet verdubbelt moest worden. Oskam legt uit dat het veel tijd kost voor een stroomnet verzwaard kan worden en het hele proces wel tien jaar kan duren. "Het is acht jaar praten en vergunningen regelen en twee jaar bouwen."
Net als andere sectoren kampt ook Netbeheer Nederland met een personeelstekort. "Voor 2030 zoeken wij nog dertien- tot achttienduizend nieuwe collega's", aldus Oskam.
Vergunningen versnellen
Met de krapte op het stroomnet en het personeelstekort is snel handelen een van de enige oplossingen. De directeur energietransitie geeft aan dat het proces van vergunningen aanvragen versnelt moet worden, willen we de klimaatdoelen voor 2030 gaan halen.
Eurocommissaris Frans Timmermans heef een plan gelanceerd waarbij het aanvragen van vergunningen voor het stroomnet acht keer sneller moet gaan. Hiermee zou een vergunning binnen een jaar in plaats van acht jaar vergeven moeten worden. Oskam roept het kabinet op om dit plan van de Europese Commissie te omarmen: "Alleen als het sneller gaat, kunnen we het sneller doen."