Binnenland
AVROTROS

Per jaar overlijden 17 mensen door een val uit het raam, en deze campagne vraagt daar aandacht voor

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Per jaar overlijden 17 mensen door een val uit het raam, en deze campagne vraagt daar aandacht voor

Hoe veilig woon jij eigenlijk? Die vraag stellen de vrienden en familie van de overleden Seb Waterreus vandaag aan mensen in Utrecht en Rotterdam. De 22-jarige Seb kwam in mei om het leven, na een val uit het raam van zijn appartement.

Later bleek dat de huurwoning onveilig was. De tragische dood spoorde zijn nabestaanden aan om, met een campagne en flyers, aandacht te vragen voor onveilige woonsituaties.

Video niet beschikbaar

'Mensen weten niet eens dat het onveilig is'

Hoeveel huurwoningen er precies onveilig zijn in Nederland is niet bekend. “Mensen zijn huiverig om het te melden bij hun huurbaas bijvoorbeeld. Maar nog vaker weten mensen niet eens dat iets onveilig is”, zegt Marcel Cohen, vastgoedadvocaat en betrokken bij de campagne.

“Denk bijvoorbeeld aan enkel glas. Daar waan je je veilig achter, maar kan zo kapot gaan, met alle gevolgen van dien”, vertelt Cohen. Dat is ook wat er bij Seb gebeurde.

17 doden per jaar

Ongelukken door enkel glas komen vaak voor. “Jaarlijks vallen er zo’n 210 mensen uit het raam. En bij 17 van hen zelfs met dodelijke afloop”, vertelt Cohen. Maar niet alleen enkel glas is gevaarlijk. “Zo zie je ook dat bij balkons vaak de reling te laag of onstabiel is. En bij oudere huizen zie je soms verouderde installatie.”

In het nieuwste bouwbesluit staat dat in nieuwbouwhuizen een raam 85 centimeter vanaf de grond mag beginnen. Veel oude huizen halen dat niet en daar hoor je te weinig over, vindt Cohen. “Ons doel is om het meer op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat verhuurders meer verantwoordelijkheid nemen.” Zelf kun je het overigens relatief gemakkelijk oplossen. “Je kunt een veiligheidsstang aanschaffen, die kost maar een paar tientjes”, zegt de advocaat.

Ster advertentie
Ster advertentie