Ex-maffiabaas aan Nederlandse justitie: 'Praat met ons over getuigenbescherming'
- Nieuws
- Ex-maffiabaas aan Nederlandse justitie: 'Praat met ons over getuigenbescherming'
Een voormalig leider van de meest beruchte Europese maffiagroepering, de Calabrese 'Ndrangheta, vindt dat het Nederlandse Openbaar Ministerie moet praten met hem en andere spijtoptanten over het getuigenbeschermingsprogramma. "Als je criminelen wil begrijpen, moet je het aan ons vragen", zegt Luigi Bonaventura in het programma Spraakmakers.
Bonaventura gaf tot 13 jaar geleden leiding aan zo’n 200 maffiosi in het Zuid-Italiaanse Calabrië. Hij heeft gemoord en geld verdiend met de drugshandel, onder andere via de Rotterdamse haven.
Moord Derk Wiersum
Nu is hij spijtoptant en helpt hij de Italiaanse justitie met het veroordelen van zijn voormalige kameraden en familieleden. Reden voor hem om naar buiten te treden is de moord op advocaat Derk Wiersum. "Op een mooie ochtend zijn jullie wakker geschud door een vreselijke gebeurtenis. Dit was een hele duidelijke boodschap. Diegene die samenwerkt met justitie, kan verwachten dat we je familie en advocaten doden."
Spijtoptanten
Na de moord op de broer van Nabil B. vroeg het OM al advies aan Italiaanse antimaffia-rechters. Bonaventura wil een stapje verder gaan en biedt zichzelf aan, een ex-crimineel. "Spijtoptanten kunnen uit de doeken doen hoe het netwerk in elkaar zit, wie de bazen zijn, wie de onderbazen zijn, de killers, de drugstransporten, alles. Niet alleen de namen, maar ook de psychologische profielen van die lui. Als je criminelen wil begrijpen, moet je ‘t aan ons vragen."
'Amsterdam erger dan Napels'
"Nederland is zeker naïef geweest", zegt Bonaventura, als hem wordt gevraagd naar het interview met Roberto Saviano in De Volkskrant. Daarin stelt de de schrijver - die beveiligd door het leven moet - stelt dat de Amsterdamse misdaad erger is dan die in Napels.
Nederland is zeker naïef geweest
"Ik ben een keer met 50 duizend euro naar een Nederlandse bank gegaan. 50 duizend euro! Niemand vroeg me waar het vandaan kwam. In Italië doen ze meteen onderzoek naar de sporen van dat geld. Maar in Nederland en Duitsland niet, want dat is goed voor de restaurants, de hotels en de winkels. Maar dan komen de problemen en die ondervinden jullie nu."