Zelf kippen houden, waarom niet?
- Nieuws
- Zelf kippen houden, waarom niet?
Een vleugje buitenleven in de stad, tevreden getok in je tuin en elke ochtend een paar verse eieren om op te rapen. Kippen brengen dit binnen handbereik. In Mangiare! vertelt Alma Huisken alles over het houden van kippen.
Video niet beschikbaar
Alma Huisken verhuisde van het westen naar het noorden des lands en begon met biodynamisch moestuinieren en het houden van dieren: kippen, ganzen, bijen en loopeendjes. Geleidelijk aan zorgde deze Groningse tuin voor een nieuwe levensstijl: een volkomen ecologisch en deels biodynamisch beheer van de tuin met daaraan gekoppeld een streven naar zelfvoorziening. Dit alles vanuit de groene kringloopgedachte.
Een goed kippenleven geeft voedzame eieren
Huisken heeft de wens zelfvoorzienend te zijn: "Dat alles benut wordt en ook verzorgd wordt als een kringloop. We zijn echt niet roomser dan de paus hoor, wij eten ook wel eens friet uit een plastic bakje, maar normaal gesproken wordt elk theezakje hier wel ontleed en aan drie verschillende kringloopjes toevertrouwd."
En kippen dragen enorm bij aan deze kringloop. "Hun mest allereerst is bruikbaar voor de tuin en de composthoop, evenals het kalk van hun schalen. Maar ook de gezondheid van hun eieren is geweldig. Eieren van kippen die echt goed kunnen scharrelen en echt de ruimte hebben voor een goed kippenleven zijn zo veel voedzamer dan eieren van de industrie."
Zelf kippen houden
Het houden van kippen kan dus ook in de stad in een klein tuintje. "Je moet alleen dan wel rekening houden met de verhoudingen", legt Huisken uit. "Dus dan neem je minimaal drie hele kleine kippen. En dan zorg je dat je tuin goed is voor kippen, dat vereist iets van je tuin, kippen doen ook iets met je tuin. Of je zorgt dat je echt een grote ren maakt, waarin ze echt veel verschillende dingen kunnen doen.
De winst die het oplevert naast natuurlijk de lekkerste eitjes ooit, is heel veel leven in de brouwerij. Kippen zijn ontzettend leuke dieren. Ze hebben een heel eigen karakter, en doe leuke dingen. Onze taal is doorspekt van kippen dingen en die spreekwoorden zie je ook allemaal terug in het gedrag van kippen."
In Het groene kippenboek van Alma Huisken lees je alles over het houden van kippen, van praktische tips tot persoonlijke ervaringen.
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.