Binnenland
BNNVARA

Nijlganzen waren in 1999 intrigerende nieuwkomers, wat weten we nu over ze?

foto: Joke Nijenhuisfoto: Joke Nijenhuis
  1. Nieuwschevron right
  2. Nijlganzen waren in 1999 intrigerende nieuwkomers, wat weten we nu over ze?

De nijlgans is een exotische watervogel die bijna iedereen wel herkent. Toen in 1999 de eerste paren zich vestigden in Arnhem is Frank Majoor direct gestart met ringonderzoek aan deze intrigerende nieuwkomer. Hij vertelt in Vroege Vogels wat er uit dat onderzoek kwam.

Video niet beschikbaar

Waarschijnlijk zijn ze ooit ontsnapt uit gevangenschap en nu broeden ze sinds eind jaren '60 in Nederland. Na een in eerste instantie langzame start zijn ze nu in heel Nederland, toegenomen tot zo'n 10.000 paar.

Stadsvogel

In eerste instantie ringde hij de Nijlganzen alleen met metalen ringen. Vanaf 2009 met makkelijk af te lezen kleurringen. In totaal zijn er duizenden nijlganzen geringd. In elke stad krijgen ze een andere kleur, zodat ze makkelijker uit elkaar te houden zijn.

Wat opviel, is dat vrouwtjes elk jaar in eigen stad broeden, waar mannetjes rondzwerven en nogal eens van broedplaats wisselen. Dit is handig, omdat er zo genoeg uitwisseling van genen plaatsvindt. Geen stadse inteelt dus. Er is zelfs een mannetje dat in Amsterdam was geringd en in Schotland is waargenomen. Zoiets had Majoor nog nooit eerder meegemaakt.

In de boom

Nijlganzen leven vooral in paartjes rond een vijver die ze als hun territorium zien. Indringers verschuilen zich vaak in bomen. Vanuit waar ze de gevestigde paartjes kunnen observeren.

Succesvolle soort

Sommigen zijn de nijlgans liever kwijt dan rijk, omdat het geen inheemse soort is en exoten vaak de plek innemen van inheemse soorten. Daarnaast ook omdat de nijlgans voornamelijk gras eet en schade kan toebrengen aan het boerenland.

Maar volgens Frank hebben we van de nijlgans niet zoveel te vrezen. Hij lijkt andere watervogels niet te verdringen. De nijlgans groeit niet in enorme koloniën maar per paartje in hun eigen territorium. Daarom valt ook de schade aan gras mee, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de de kolgans die met een hele groep een grasveld om zeep kan helpen.

De nijlgans gaat voorlopig niet meer weg. Doordat hij het hele jaar rond eieren legt en dit ook op allerlei verschillende plaatsen doet, is de overlevingskans simpelweg te groot. "Het zijn eigenlijk heel stoere vogels. Zoals ze zich overal aanpassen en zich hier hebben gevestigd. Zeker het bestuderen waard."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie