1000 huisgenoten: deze diertjes wonen in je huis
- Nieuws
- 1000 huisgenoten: deze diertjes wonen in je huis
Het insectenseizoen staat klaar om los te barsten. Maar van de wereld van de insecten en geleedpotigen weten we eigenlijk te weinig, zegt entomoloog Aglaia Bouma bij Spraakmakers. "Ze worden letterlijk over het hoofd gezien" en dat terwijl het onze huisgenoten zijn.
Video niet beschikbaar
Te weinig onderzoek
Vogels en zoogdieren: daar wordt veel onderzoek naar gedaan, zegt Bouma. Maar hoewel er veel meer insecten dan vogels zijn, gebeurt dat bij insecten niet. "Verbijsterend dat dat gebeurt", want van alle diersoorten is 75 procent insect.
Wel 1.000 diertjes in je huis
Wij als huisgenoten van de geleedpotigen weten er dan ook te weinig vanaf, vertelt Bouma. In je huis zitten ongeveer honderd soorten geleedpotigen. Daar zijn de insecten de grootste groep van. Van die soorten kunnen er in totaal zomaar een stuk of 500 à 1000 in je huis zitten. "Dat ligt een beetje aan je huis."
Misvattingen
Over geleedpotigen bestaan veel misvattingen, vertelt Bouma. Zo slaan de meeste mensen een mug dood, als ze er eentje zien. "Terwijl er maar een paar muggen zijn die ook echt steken."
Slechte naam
Ook wantsen hebben een slechte naam. Dit komt eigenlijk vooral door de bedwantsen. "Die verpesten het voor de rest." Nederland kent namelijk honderden verschillende wantsen en de meeste zuigen plantensap of zaden. Bovendien zijn het ook hele mooie dieren, zegt Bouma: "Vaak zijn ze prachtig gekleurd. Ze hebben een zuigsnuit, die onder het lichaam, tegen de poten, verborgen zit. Zodra ze willen drinken steken ze die naar voren."
Het lieveheersbeestje heeft daarentegen juist een hele goede naam: het is het teken tegen zinloos geweld en mensen vinden het beestje vaak lief. "Maar als je ooit een lieveheersbeestje hebt gezien die bladluis eet" verandert dat beeld wel volgens Bouma. "Dat gaat er niet zachtzinnig aan toe."
In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.