Nieuwe campagne Nederlandse Brandwondenstichting: 'Besef wat kindervuurwerk is'
- Nieuws
- Nieuwe campagne Nederlandse Brandwondenstichting: 'Besef wat kindervuurwerk is'
De Nederlandse Brandwondenstichting komt met een nieuwe campagne om kinderen en hun ouders te waarschuwen voor kindervuurwerk.
Nederlandse Brandwondenstichting: 'pas op met kindervuurwerk'
Video niet beschikbaar
“Het zorgt voor veel diepe brandwonden. Dat geneest niet vanzelf. Dat moeten we opereren”, vertelt brandwondenarts Sonja Scholten in het NOS Radio 1 Journaal. in de afgelopen weken liepen tientallen kinderen zware brandwonden op door 'kindervuurwerk'.
Kindervuurwerk
Veel kinderen zijn zich onbewust van de gevaren dat kindervuurwerk met zich meebrengt. Ondanks dat het wel kindervuurwerk heet, kan het nog voor lelijke wonden zorgen. “Er zit minder buskruit in, maar het is nog steeds buskruit.” Daarnaast ziet ze tieners grappen maken met het middel. Dat kan pijnlijke gevolgen hebben. “Die gooien het naar elkaar toe of de wind pakt het op of een tolletje danst op straat en schiet een van de laarzen in.” Volwassenen zijn zich ook niet bewust van de gevaren en geven soms vuurwerk aan jonge kinderen. “Ze stoppen het vuurwerk in hun handjes, maar de kinderen gooien het niet weg en als ze het weggooien dan gooien ze het soms per ongeluk in hun eigen jas”, legt Scholten uit.
Wonden
Het zijn diepe wonden die kinderen oplopen door dit soort vuurwerk. “Je ziet dat op die plek de kleding helemaal verschroeid is en verbrand. Daar blijft een diepe brandwond van ongeveer 10 centimeter doorsnede over.” Ook bij kindervuurwerk ontstaat er een explosie. “Het gaat dan even heel erg branden. Het wordt waanzinnig heet en daarna brandt het dan helemaal door de kleding door. De kinderen gaan er niet dood aan, maar we moeten toch opereren en je houdt er een litteken aan over.”
Campagne
Omdat volwassenen en ouders soms te weinig afweten van het risico dat kindervuurwerk met zich meebrengt, wil de Nederlandse Brandwondenstichting ze inlichten via deze campagne. “Ouders zeggen vaak dat ze niet wisten dat het gevaarlijk was.” Scholten snapt dat vuurwerk waarschijnlijk nooit uit Nederland zal verdwijnen. Ze ziet de aantrekkingskracht, maar ze wil mensen wel inlichten van de gevaren. “Besef wat kindervuurwerk is. Het is niet geschikt voor kinderen van drie jaar, geef die geen vuurwerk. Oudere kinderen moeten letten op hun kleding: zorg ervoor dat je broek over je laars zit en gooi het niet naar elkaar toe.”