Binnenland
NOSNTR

Online bedriegen en stelen: hoe voorkomen we dat jongeren illegaal hun geld gaan verdienen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Online bedriegen en stelen: hoe voorkomen we dat jongeren illegaal hun geld gaan verdienen?

De Nederlandse en Belgische politie pakten deze week de vermoedelijke top van een online oplichtersbende op. Op social media pronkten de jonge oplichters met dure Rolexen, designerkleding en dikke auto's. De politie wil voorkomen dat meer jongeren hiervoor vallen en start een gloednieuwe campagne. In Nieuws en Co vertelde politieredacteur Remco Andringa meer.

Video niet beschikbaar

"De F-game (fraude game) is straattaal voor online oplichting", vertelt Andringa. Het komt in veel verschillende vormen voor: "Van geld lospeuteren via Whatsapp, tot het plunderen van iemands bankrekening door je voor te doen als medewerker van de bank". Hij vertelt dat het steeds bekender wordt en als 'stoer' wordt gezien: "In bepaalde kringen wordt daar flink mee gepocht, dat je daar snel veel geld mee kan verdienen."

Top internationale oplichtersbende opgepakt

Vandaag is de top van een internationale oplichtersbende opgepakt, die zich bezighield met het op hele grote schaal oplichten van mensen. De bende bestaat voornamelijk uit twintigers, die vooral actief waren in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. "Ze zouden tonnen, mogelijk miljoenen hebben buitgemaakt. De politie zegt dat er mensen bij zitten met technische kennis, die speciale oplichtingssoftware programmeerden", vertelt Andringa. "Maar ook mensen die callcenters hebben opgezet om mensen op te bellen en mensen zo geld afhandig te maken. Die callcenters zaten in luxe appartementen, in Nederland en in Spanje", stelt hij.

Het is nog niet bekend hoeveel slachtoffers deze bende heeft gemaakt, wel zegt Andringa dat het er veel moeten zijn gezien de opbrengsten en de gevonden persoonsgegevens.

De kick van dure spullen, VIP-tafels en dikke auto's

Andringa vertelt dat het vroeger als 'het laagste van het laagste' werd gezien als je een 'oud omaatje' beroofde. Maar tegenwoordig is dat anders. "Je wordt nu gezien als een held als je de bankrekening van een alleenstaande bejaarde weet leeg te trekken", vertelt Andringa. "De oplichters zeggen niet heel letterlijk op sociale media hoe ze aan hun geld zijn gekomen, maar ze verbergen in ieder geval niet dat ze heel veel te besteden hebben. Kennelijk kicken sommige verdachten op status."

Op social media delen de oplichters foto's en video's van dure spullen, VIP-tafels die ze huren in clubs en dikke auto's. Maar ook bijvoorbeeld foto's met bekende rappers en voetballers. Het heeft een slechte invloed: "Sommige jongeren die dat zien, kijken daar enorm tegenop. De politie denkt dat dit soort beelden kunnen zorgen voor nieuwe aanwas onder de daders."

Videocampagne van de politie

Maandag start de politie een campagne om te voorkomen dat jongeren gaan meedoen aan de illegale praktijken. "De politie heeft filmpjes laten maken over de gevolgen, wanneer je je met dit soort fraude inlaat. Die worden als reclame vertoont voor populaire video's waarin de F-game wordt verheerlijkt." Of dat helpt weet Andringa niet: "De verlokkingen van het snelle geld blijven bestaan".

Ster advertentie
Ster advertentie