'Lockdown komt te laat, de stip aan de horizon is te ver weg'
- Nieuws
- 'Lockdown komt te laat, de stip aan de horizon is te ver weg'
Het kabinet greep hard in met een lockdown, maar het afschalen van reguliere zorg en sluiting van spoedeisende hulp is nog steeds aan de orde van de dag. "De lockdown komt te laat en de stip aan de horizon is te ver weg." Dat zegt Inge de Wit, bestuursvoorzitter van het St. Jans Gasthuis in Weert in Spraakmakers. De druk is hoog, vertellen bestuurders en artsen, en zal de komende weken nog verder toenemen.
"De toestroom van patiënten naar de spoedeisende hulp is nu al te groot. We zijn eigenlijk de rand aan het overgaan en je weet dat de komende dagen de toestroom nog groter wordt", vertelt ziekenhuisbestuurder De Wit. Dat komt volgens haar door de combinatie van coronapatiënten en een groot aantal reguliere patiënten voor wie zorg niet uitgesteld kan worden. "Er is namelijk al veel zorg uitgesteld. Dit zijn patiënten die ook hoognodig zorg nodig hebben."
Video niet beschikbaar
Spoedeisendehulparts Douwe Rijpsma vertelt dat de toestroom van patiënten regelmatig vastloopt omdat er geen plek meer is. Ambulances moeten dan maar rondjes rijden tot er ergens plek is. "De spoed is de ingang van het ziekenhuis. Als het heel druk is in het ziekenhuis en bij de ambulance, loopt het vast bij de spoedeisende hulpen. Die situatie hebben we de laatste weken al een paar keer gezien. Ziekenhuizen in de omgeving moesten SEH's een paar keer sluiten."
Vooral voor regio's waar minder ziekenhuizen zijn, is dat nog problematischer, zegt Rijpsma. "In de randstad heb je meerdere ziekenhuizen in een stad, hier moeten mensen veertig, vijftig kilometer verderop daar het ziekenhuis. Dat zijn niet altijd mensen met corona, ook mensen met een hartinfarct of acute blindedarmontsteking."
Covid-zorg laag houden door eigen verantwoordelijkheid van mensen is niet gelukt, daarom zijn nu harde maatregelen nodig
IC-arts Diederik Gommers vertelt dat ook in het Erasmus MC reguliere zorg afgeschaald wordt, verpleegkundigen naar de IC en Covid-afdelingen gehaald worden en personeel geen vrij kan nemen. "We lopen achter en zorg wordt uitgesteld. Dat is nooit de bedoeling geweest, maar als je dit had willen voorkomen, had je eerder maatregelen moeten nemen." Met de wetenschap dat de cijfers de komende weken zullen oplopen, wordt in het Erasmus flink opgeschaald en komen er 200 extra IC-bedden.
"De bedoeling was burgers vanuit de eigen verantwoordelijkheid gedrag aan te laten passen om zo de Covid-zorg naar beneden te krijgen zodat gewone zorg door kon gaan. Dat is niet gelukt. Daarom zijn nu die harde maatregelen nodig", vertelt Gommers.
Gewone zorg
Als de maatregelen niet genomen zouden zijn, zou de piek volgens Gommers zijn door blijven stijgen. "Wat we merken is dat we dan niet de gewone zorg kunnen leveren. Het gaat dus niet per se over de Covid-zorg die dan niet geleverd kan worden, maar de acute en normale zorg."
Het doet de zorg goed dat heel Nederland nu meedoet, zegt Gommers. "Ik merk op de werkvloer dat dat een beter gevoel geeft dan als je overloopt en de rest van het land aan het winkelen is. Wat we kunnen doen met elkaar, doen we nu met elkaar. Het is makkelijker om je schouders eronder te zetten als iedereen een steentje bijdraagt."
Stand.nl: De lockdown biedt de zorg de hoognodige stip aan de horizon
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.