Binnenland
KRO-NCRV

Hoe makkelijk kom je in de schulden en hoe moeilijk kom je er weer uit?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe makkelijk kom je in de schulden en hoe moeilijk kom je er weer uit?

De documentaire Schuld & Boete laat de schuldenindustrie zien; een wereld van schuld-opkopers, incassobureaus en deurwaarders waardoor schulden flink kunnen oplopen, problematisch worden en niet meer op eigen kracht zijn op te lossen. Wat moet er veranderen? Sylvia van de Beek, coördinator vroeg-signalering bij sociaal wijkteam Zaanstad, en André Moerman, schuldenexpert voor SchuldInfo en jurist, vertellen erover bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Wanneer iemand in de schulden raakt, komt diegene er met moeite weer bovenop. En dat heeft mede te maken met de zogenoemde schuldenindustrie, waarbij instanties verdienen aan iemands schuld. Denk aan boetes en incassobureaus, maar ook deurwaarders, de rechtbank, bewindvoerders en schuldhulpverleners. "Het is een heel groot circus geworden", zegt Moermans.

Het probleem is volgens Moermans dat je "maximaal" kunt gaan met bijvoorbeeld boetes. "Dat veroorzaakt heel veel éxtra kosten", legt de schuldenexpert uit. "Dat systeem moet veranderd worden. Het is niet zo dat iedereen kwaadwillend is, het probleem zit 'm vooral in schuldeisers die maximaal willen innen."

De documentaire Schuld & Boete van 2Doc is vanaf nu te zien bij NPO.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie