Deze twee Nederlandse studenten zijn 'echt bereid om Europese landsgrenzen te verdedigen'
- Nieuws
- Deze twee Nederlandse studenten zijn 'echt bereid om Europese landsgrenzen te verdedigen'
De Oekraïense president Zelensky heeft een vreemdelingenlegioen opgezet en vraagt buitenlanders om te komen vechten. Hij roept mensen op om zich te melden bij de Oekraïense ambassades en consulaten in hun land. Verslaggever Jeroen de Jager ging voor NOS Nieuws en Co op zoek naar Nederlanders die dat overwegen en trof twee jonge Nederlandse mannen bij de Oekraïense ambassade in Den Haag.
Video niet beschikbaar
"Wij zijn studenten en we zijn benieuwd wat voor procedures er zijn om je aan te sluiten bij het vreemdelingenlegioen. Hoe dat te werk gaat. Of je vervolgd kan worden via het rechtssysteem in Nederland. En of de overheid het steunt dat burgers zich daarvoor aanmelden.
Motivatie
"Bereid om te gaan vechten zou ik niet zeggen, we zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden en wat ze met zo'n vreemdelingenlegioen voor ogen hebben. Wat ga je dan doen? Want wij willen graag onze bijdrage leveren. Dus we komen hier om te informeren hoe dat vorm zou gaan aannemen."
"Het nieuws van de invasie motiveert ons. Een criminele invasie waarbij burgerdoelen onder vuur worden genomen, vind ik niet meer van deze tijd. Waar stopt het dan? Ik denk dat niemand voor ogen had dat Poetin heel Oekraïne zou aanvallen. Ik denk niet dat hij deze oorlog kan winnen, maar ik denk ook niet dat hij stopt."
"Ik besef me dat het nogal wat is om dan naar Oekraïne te gaan en mogelijk dat met mijn leven te bekopen. Ik denk er ook nog heel veel over na, maar we overwegen het wel. Dit is serieus."
Geen vechtervaring
"We hebben geen vechtervaring, maar we zijn benieuwd of er iets is wat we zouden kunnen doen en de oproep van Zelensky kwam op ons pad. Het is iets waar we verschil in kunnen maken. We komen niet voor de lol. Ik ben wel echt bereid om Europese landsgrenzen te verdedigen."
"We vinden het ernstig. Ernstiger dan mensen en vrienden om ons heen. Ik vind dat wij ons steentje bij moeten dragen. Je hoopt toch dat wanneer er iets dergelijks met ons land gebeurt dat er ook anderen zijn die voor ons in de bres willen springen. Dus als het bij een ander gebeurt, dan is het ook aan ons om dat te doen."
"Het gevoel van machteloosheid is voor mij heel vervelend. Dit geeft een soort houvast dat er misschien toch iets is wat wij kunnen doen. Dat geeft wel hoop. Maar ik ga het niet tegen vrienden en familie vertellen als ik nog niet weet of ik het echt ga doen, want dan ga je heel veel verdriet en ellende veroorzaken. Onze ouders weten er dus nog niks van. Ik denk ook niet dat ze er blij mee zouden zijn."
n&co vreemdelingenlegioen
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.