Binnenland

‘In één week ben ik tien keer staande gehouden’

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘In één week ben ik tien keer staande gehouden’

Dit jaar ontstond fikse ophef rondom etnisch profileren door de politie na het staande houden van onder meer rapper Typhoon, Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer en bokser Remy Bonjaski.

Bonjaski kijkt in het Geluid van 2016 terug op al die keren dat hij door de politie werd gecontroleerd omdat hij er verdacht uit zag. “Het is echt niet alleen maar de dure auto", vertelt de zwarte kickbokser op NPO Radio 1.

Luister hier het hele gesprek met Remy Bonjaski en Dwight van de Vijver terug:

{quoteaudiofragment audio="255366" author="Remy Bonjanski" caption="In één week ben ik zeker tien keer aangehouden" }

Volgende generatie

De bokser heeft lang getwijfeld of hij het onderwerp bespreekbaar moest maken. “Elke keer als het gebeurde, dacht ik hier zou ik wat aan moeten doen, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik dat ook daadwerkelijk moest doen.”

De aanhouding van rapper Typhoon veranderde dat. “De volgende generatie wil ik beschermen en als we het niet benoemen, kunnen we het ook nooit oplossen.”

Politie

Dwight van de Vijver was lang wijkagent in Kanaleneiland en heeft vaak ervaren wat discriminatie bij de politie betekent. Hij werd per toeval het gezicht van de discussie toen hij er zich dit jaar zonder toestemming van de politie over uitliet bij FunX.

"Het is een feit dat etnisch profileren discriminatie is. Wij als politie zijn er om mensen te beschermen. Ik heb dezelfde reden als Remy, ik doe het voor mijn kinderen. Als je het niet bespreekbaar maakt, verandert er nooit iets."

Ster advertentie
Ster advertentie