Binnenland
KRO-NCRV

Waarom zouden ongevaccineerde kinderen eigenlijk gevaarlijk zijn?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zouden ongevaccineerde kinderen eigenlijk gevaarlijk zijn?

Luisteraar Anne vraagt zich bij Spraakmakers af: waarom zijn ongevaccineerde kinderen zo gevaarlijk voor kinderen mét vaccinatie? Die zijn toch beschermd? De Belgische viroloog Marc Van Ranst legt het uit.

Video niet beschikbaar

Aanleiding voor de vraag is het nieuws dat de vaccinatiegraad onder Amsterdamse kinderen steeds verder onder de 90 procent zakt. Het RIVM zei zich al voor de zomer al grote zorgen te maken over deze trend.

Virus circuleren

"Je hebt altijd een aantal kinderen en mensen die niet gevaccineerd kunnen worden omdat ze nog te jong zijn, ofwel omdat hun immuunsysteem minder goed werkt", antwoordt Van Ranst, die ten tijde van de coronacrisis de Belgische overheid adviseerde. "Die wil je ook beschermen."

Daarbij merkt hij op dat hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe minder makkelijk een virus kan circuleren. "Dus het is niet enkel een persoonlijk iets wat men doet, maar een gemeenschappelijke dienst."

Enkeling zonder prik niet erg

Met andere woorden: een enkeling zonder prikken is niet zo erg. Maar dat is anders als de vaccinatiegraad te ver naar beneden zakt óf als ongevaccineerden te vaak op dezelfde plekken samenkomen.

Van Ranst haalt het voorbeeld aan van mensen met een antroposofische levensopvatting. Zij wijzen bepaalde vaccinaties af. "Als zij her en der verspreid wonen, is dat geen probleem. Maar dat wordt het wel als ze naar dezelfde scholen gaan of dezelfde wijkarts."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie