Laatste nabestaanden MH17 spreken rechters toe: 'Het is het laatste wat ik nog kan doen voor de kinderen'
- Nieuws
- Laatste nabestaanden MH17 spreken rechters toe: 'Het is het laatste wat ik nog kan doen voor de kinderen'
Het was maandag de laatste dag waarop nabestaanden van de MH17-ramp van hun spreekrecht gebruik konden maken. Ruim honderd mensen hebben de rechter toegesproken de afgelopen maanden. Ook Piet Ploeg en Silene Frederiksz, te gast in deze uitzending van NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
"Het was een bijzondere dag. Een dag waarnaar ik lang heb uitgekeken en waarvoor ik me goed heb voorbereid. Toch ook wel een vermoeiende dag. Het was ingrijpender en emotioneler dan ik dacht. En kostte ongelofelijk veel energie. Maar het ging gelukkig wel zoals ik gewild heb. Ik kreeg alle vrijheid om te zeggen wat ik wilde zeggen. En ik kijk er met een tevreden gevoel op terug", aldus Piet Ploeg, nabestaande en voorzitter van stichting Vliegramp MH17.
Ook Silene Frederiksz kreeg maandag het woord. Eerder vertelde ze haar eigen verhaal, dit keer sprak ze namens een nabestaande uit Schotland. "Liefst kwam ze zelf het woord voeren, maar ze is erg ziek geweest en nog steeds herstellende. Ze is niet in staat om te reizen of om lang het woord te doen. We leerden elkaar kennen in de beginperiode van MH17. Ik ken haar verhaal heel goed. Maar dat gaf ook wel spanning, want ik wilde het zo goed mogelijk doen voor haar."
Rusland
Frederiksz en Ploeg hebben alle zittingen tot nu toe gevolgd. Frederiksz: "Ik wilde dat de rechtbank zag hoeveel leed ons allemaal is aangedaan, hoe we worden tegengewerkt door Rusland en dat niemand verantwoordelijkheid neemt."
Ook Ploeg vroeg aandacht voor de houding van Rusland. "Die is verwerpelijk. We zijn niet in staat om het af te sluiten, omdat er voortduren weer nieuws en desinformatie vanuit Rusland komt", aldus Ploeg. "Maar de voorzitter van de rechtbank is buitengewoon empathisch geweest. De oprechte aandacht waarmee geluisterd werd. Hij wist ook na elke slachtofferverklaring iets terug te koppelen aan de nabestaanden. Dat gaf wel het gevoel dat er heel oprecht geluisterd werd."
Immateriële schade
Ploeg: "Ik heb ook geluisterd met de oren van een belangenbehartiger. Iets wat me opviel, is dat broers en zussen geen vordering wegens immateriële schade mogen indienen, omdat de wetgeving broers en zussen niet als een affectieve relatie erkent. Er zijn 264 broers en zussen in dit strafproces. Die komen daar dus niet voor in aanmerking. Maar wij gaan die wet veranderen voor toekomstige nabestaanden van een broer of zus."
Frederiksz: "Het is één van de laatste dingen die ik nog kan doen voor de kinderen. Alles wat eventueel een klein beetje kan bijdragen tot een veroordeling, dat doen wij gewoon. Er is geen optie om het niet te doen, laat ik het zo zeggen."
oog mh17
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.