Binnenland
AVROTROS

Nabestaanden condoleren: 'Maak een mooi gebaar'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaanden condoleren: 'Maak een mooi gebaar'

Het coronavirus treft alle branches, ook de uitvaartbranche. Uitvaartorganisaties mogen niet meer dan dertig personen toelaten tot de begrafenis en de mensen die aanwezig zijn moeten anderhalve meter afstand houden. Geen handen schudden, geen knuffels en geen zoenen. Een moeilijke beslissing voor de organisaties en de nabestaanden.

Sabrina Franken, Directeur Uitvaartverzorging Yarden, zegt in Stax&Toine: "De uitvaartorganisaties doen natuurlijk hun uiterste best om de nabestaanden zo goed mogelijk te ondersteunen en een mooi afscheid te geven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook wordt gezocht naar oplossingen om de nabestaanden die nu geen afscheid kunnen nemen er toch op een bepaalde manier bij te betrekken.

Livestream en herinneringsbijeenkomst

Mensen die nu geen afscheid kunnen nemen of de nabestaanden bij kunnen staan, kunnen via de livestream op afstand toch een soort aanwezig zijn. "Livestream tijdens de dienst bestond al en komt in deze tijd nog beter van pas. Die keuze laten we aan de nabestaanden zelf over", zegt Franken.

Naast de livestream biedt uitvaartorganisatie Yarden nog een andere optie voor nabestaanden. "Nabestaanden kunnen kiezen voor een herinneringsbijeenkomst. Wanneer het coronavirus voorbij is kunnen mensen die niet aanwezig konden zijn, op een later moment nog hun steun betuigen."

De nabestaanden krijgen dan ook de mogelijkheid om tijdens de uitvaartplechtigheid opnames te laten maken, zodat deze tijdens de herinneringsbijeenkomst getoond kan worden.

'Maak een mooi gebaar'

Ook uitvaartorganisaties moeten zich houden aan de maatregelen van de overheid. Franken: "Het gaat erom dat je nu afscheid kan nemen in de dichtstbijzijnde kring. Dat zijn dertig personen. Deze mensen moeten op anderhalve meter afstand van elkaar in de zaal kunnen zitten."

Ook met het langs de kist lopen, moet er anderhalve meter tussen zitten. Bij het condoleren worden geen handen geschud, niet gezoend en niet geknuffeld. "We vragen de mensen om een mooi gebaar te maken. Bijvoorbeeld een hindoegebaar of de hand naar het hart", zegt Franken.

Het invullen van het condoleanceregister is net als het geven van een hand of een knuffel heel gebruikelijk, maar kan onder de huidige omstandigheden niet. Franken: "Het condoleanceregister wordt ook weggehaald, want dan gebruik je dezelfde pen. Ons advies: stuur achteraf een kaartje of een berichtje om te laten weten dat je aan de nabestaanden denkt."

Ook uitvaartbranches mogen geen horeca meer verstrekken. Franken: "De plechtigheid is meestal een uurtje, dus als mensen dan wat mee willen nemen kan dat natuurlijk. Dat mogen ze zelf bepalen en dat is geen enkel probleem."

Kunnen de uitvaartbranches een piek aan?

In Italië loopt het dodental hard op. Mocht het in Nederland ook zo ver komen, kunnen de uitvaartbranches dit aantal overledenen dan wel aan? Franken geeft aan dat zij op basis van wat er nu in de wereld gebeurt, zijn gaan rekenen. Waarbij ze rekening houden met de piek, die er hopelijk niet gaat komen.

Franken: "Zoals het er nu uitziet en dan nemen we de kengetallen van bijvoorbeeld China en Italië waar corona eerder is gestart, dan kunnen wij dat met de huidige bezetting en capaciteit aan binnen onze Nederlandse uitvaartbranches."

De uitvaartorganisatie houdt dagelijks het ziekteverzuim bij en ook dan lijken zij het aan te kunnen. Franken: "Uitvaarten mogen niet meer bij mensen thuis worden besproken en doen we telefonisch. Dat zorgt voor tijdwinst waarmee het ziekteverzuim kan worden opgevangen."

Wat gebeurt er bij een eventuele lockdown?

De uitvaartorganisatie is alvast voorbereidingen aan het treffen, mocht er daadwerkelijk een lockdown volgen. Franken: "Via een videocall houden we teamoverleg met alle betrokkenen binnen de uitvaartbranche."

Net als een ziekenhuis moeten de uitvaartorganisaties gewoon doorgaan. "Wij blijven met cruciale zaken zitten. Wij moeten mensen ophalen en naar de crematoria brengen. Overledenen moeten altijd een uitvaart kunnen krijgen", zegt Franken.

De uitvaartorganisatie zal voor honderd procent de richtlijnen van de RIVM volgen en proberen deze praktisch uitvoerbaar te maken in uitvaartbranche.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie