Binnenland
AVROTROS

Straks ook in Nederland de afschaffing van slavernij als nationale feestdag? 'We moeten niet denken dat het de eindstreep is'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Straks ook in Nederland de afschaffing van slavernij als nationale feestdag? 'We moeten niet denken dat het de eindstreep is'

19 juni wordt in de Verenigde Staten de officiële feestdag om de afschaffing van de slavernij te herdenken. Het is voor het eerst sinds 1983 dat er een officiële feestdag bij komt. In Nederland wordt de afschaffing van de slavernij, Keti Koti, op 1 juli gevierd, maar het is nog geen échte nationale feestdag. Als het aan John Leerdam ligt, lid van de stuurgroep voor de totstandkoming van het slavernij museum en oud-Tweede kamerlid van de PvdA, moet Nederland snel een voorbeeld nemen aan Amerika.

Erkenning

Een overweldigende meerderheid van het huis van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een wetsvoorstel waardoor Juneteenth, de dag waarop de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten wordt herdacht, een officiële feestdag wordt. "Die meerderheid is deels het gevolg van wat er is gebeurd met George Floyd, toen is er meer aandacht gekomen voor de positie van zwarte mensen. De beelden van het incident staan op ieders geheugen geprent, zo ook bij de leden van de Senaat en het congres in Amerika.

"Dat dit wetsvoorstel er in Amerika gekomen is geeft een signaal af aan alle andere landen in de wereld, vertelt Leerdam. "Voor de Amerikaanse bevolking, met name de Afro-Amerikaanse bevolking, is dit een vorm van erkenning. Het hele slavernij dossier is jarenlang weggezet en nu worden er stappen in de goede richting genomen."

Overgaan op daden

Ook in Nederland wordt de roep steeds duidelijker om Keti Koti te benoemen tot een nationale feestdag. Onder andere BIJ1, PvdA, GroenLinks en D66 hebben de benoeming van de feestdag opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Maar daarmee zijn we er nog niet vertelt Leerdam.

"Het is tijd dat we overgaan op daden in plaats van alleen woorden."Leerdam legt uit dat het belangrijk is dat de nationale feestdag niet de eindstreep is. "Er is nog een lange weg te gaan. Er moet ook gezorgd worden dat het museum over de totstandkoming van slavernij zo snel mogelijk gecreëerd wordt. Ook moeten er extra fondsen en middelen komen voor de kunst en cultuur van dit verleden."

Herdenken en vieren

Dat neemt niet weg dat het invoeren van een nationale feestdag een goed begin is. Volgens Leerdam moet de feestdag worden opgesplitst in twee delen: een dag van herdenking en een dag van vieren.Een beetje zoals 4 en 5 mei dus. Máár dat betekent ook dat er dezelfde beschikbare fondsen voor de nationale Keti Koti feestdag beschikbaar moeten worden gesteld vindt Leerdam.

"Er moeten genoeg middelen zijn om het festival en de activiteiten van de feest- en herdenkingsdag te realiseren. Daarnaast moet er ook een link zijn met de publieke omroep, zodat er net als met 4 en 5 mei actief wordt ingezet op het verspreiden van kennis over het verleden. Dat is tenslotte het allerbelangrijkste."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie